Română (Romanian)

Volumul 11 ​​

Volumul 11 ​​Numărul 1 iunie 2020

https://doi.org/10.29044/v11i1p13

Dezvoltarea unui instrument de diagnosticare prin analiză tranzacțională pentru burn-out cu o aplicație de studiu de caz în Elveția

© 2020 Gianpaolo Benedetti, Enrico Benelli și Mariavittoria Zanchetta

Rezumat

Referindu-se la adăugarea burn-out-ului în ICD-11, autorii trec în revistă literatura și propun o combinație de concepte de analiză tranzacțională cu perspective sistemico-psihodinamice, cognitive-comportamentale și logoterapeutice pentru a genera un heptagon tridimensional în care fiecare vârf reprezintă o dimensiune a stării de burn-out: cognitiv, comportamental, motivațional, emoțional, somatic, relațional și existențial. Acestea indică modul în care simptomele din aici-și-acum sunt reprezentări ale experiențelor de acolo-și-atunci și demonstrează modul în care aceste elemente pot fi reprezentate în cadrul sistemului de script dezvoltat de O’Reilly-Knapp și Erskine (2010). Autorii continuă combinând acest lucru cu modelul în 12 pași al lui Freudenberger și North (1992) într-un model simplificat în cinci faze: lună de miere, suprimare, negare, dezumanizare și burn-out. Pe baza acestui material, ei au dezvoltat o diagramă de evaluare a burn-out-ului (BAC) și un interviu semi-structurat de evaluare a burn-out-ului (BAI). Apoi au inclus un studiu de caz de aplicare a acestui material la un client bărbat în vârstă de 56 de ani, în Elveția. În timp ce limitele acestui caz unic sunt recunoscute, autorii propun ca materialul să poată fi folosit la dezvoltarea unui manual de lucru cu burn-out, diferitele faze făcându-l aplicabil diferitelor domenii de aplicare a TA.

Volumul 11 ​​Numărul 1 iunie 2020

https://doi.org/10.29044/v11i1p32

Dezvoltarea aplicarea unui studiu de caz pentru măsurarea rezultatului suferinței generate proxi pentru utilizare cu clienții cu sănătate mintală iluzorie

© 2020 Giulia Guglielmetti și Enrico Benelli

Rezumat

Conceptul de sănătate mintală iluzorie este descris ca motivație a necesității unei abordări pentru a lucra cu indivizi care nu sunt conștienți de suferința lor și, prin urmare, nu pot descrie problemele lor prin instrumente de auto-raportare. Utilizarea unei abordări nomotetice folosind auto-raportarea sau instrumente standardizate generate de clinician este comparată cu o abordare idiografică pentru lucrul cu astfel de indivizi. Un studiu de caz este folosit pentru a ilustra dezvoltarea și prima aplicare a unei măsurătorii de rezultat generate de proxy (PGOM) care permite clinicienilor, observatorilor și cercetătorilor să urmărească o înțelegere individualizată a suferințelor de bază ale clientului și a schimbărilor care au loc în timpul procesului de psihoterapie. Este prezentată, de asemenea, o comparație cu o măsurare nomotetică a rezultatelor.

Volumul 11 ​​Numărul 1 iunie 2020

https://doi.org/10.29044/v11i1p64

Utilizarea formală și informală a consilierii AT în educație

© 2020 Piotr Jusik

Mulțumim editorilor anteriori pentru permisiunea de a re-publica acest articol, care a apărut anterior ca Jusik, P. (2017) Utilizare formală și informală a consilierii AT în educație. Edukacyjna Analiza Transakcyjna, 6, 67-85. Am păstrat structura și referințarea acelui articol.

Rezumat

Acest articol aplică teoria rolurilor și clarifică astfel diferențele dintre educatori și consilieri care utilizează analiza tranzacțională ca metodă de conceptualizare a muncii lor pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea cursanților. Educatorii sunt văzuți ca facilitatori ai creșterii, aceasta fiind rezultatul dobândirii de cunoștințe, abilități și înțelegere, în timp ce consilierii pun accentul pe creșterea rezultată din introspecția bazată pe experiențe relaționale cu practicantul. Mai mult, intervențiile de consiliere pot fi diferențiate în muncă formală și informală, care prezintă diferențe considerabile în ceea ce privește contractul, rolurile, nivelurile de auto-control și confidențialitate. Au fost descrise mai multe modele de analiză tranzacțională în contextul intervențiilor formale și informale. Au fost prezentate studii de caz relevante pentru a arăta cum sunt aplicate conceptele într-un mediu educațional. Autorul sugerează că consilierii prin analiză tranzacțională trebuie să aducă conștientizare în rolurile pe care le dețin și capacitatea lor de a explica diferențele de rol va face intervențiile lor mai robuste.

Volumul 11 ​​Numărul 1 iunie 2020

https://doi.org/10.29044/v11i1p75

Elemente de recunoaștere, jocuri și învățare în grup

© 2020 Piotr Jusik

Mulțumim editorilor anteriori pentru permisiunea de a re-publica acest articol, care a apărut anterior ca Jusik, P. (2018) Strokes, jocuri și învățare în grupuri. Edukacyjna Analiza Transakcyjna, 7, 27-36. Am păstrat structura și referințarea acelui articol.

Rezumat

Foamea studentului pentru elemente de recunoaștere joacă un rol cheie în îmbunătățirea rezultatelor învățării și a alfabetizării emoționale în grupuri. Profesorii și facilitatorii pot răspunde în mod conștient la nevoia de recunoaștere a cursantului, acordând atenție culturii de grup și creând un mediu receptiv prin modelare. Când foamea elevilor pentru elemente de recunoaștere este nesatisfăcută, ei încep să invite jocuri psihologice. Profesorii pot răspunde în mod adecvat subliniind opțiunile în raport cu triunghiul dramatic. În plus, conceptele de AT sunt mai eficiente atunci când sunt aplicate într-un context de relație, întrucât altfel intervențiile devin un efort infructuos, simplist și formal. Unele contexte de grup dau naștere fenomenului de blocare în rol, atunci când o persoană reprezintă o problemă care este evitată în mod colectiv de către ceilalți membri. Când acest lucru este conștientizat, grupul poate merge mai departe. În ansamblu, cursanții se dezvoltă atunci când primesc elemente de recunoaștere și permisiuni adecvate care le susțin creșterea și dezvoltarea.

Volumul 11 ​​Numărul 1 iunie 2020

https://doi.org/10.29044/v11i1p80

Analiza tranzacțională și spiritualitate: perspective din filosofia indiană

© 2020 Indranil Mitra

Rezumat

În sistemul filozofic indian Vedanta, ființa umană compusă este descrisă în termeni de cinci învelișuri concentrice care înconjoară un nucleu interior – modelul Pancha Kosha (Cinci învelișuri). Acest model are implicații pentru disciplina analizei tranzacționale, în măsura în care aruncă lumină asupra funcționării stării eului Adult și sugerează, de asemenea, procesul prin care autonomia poate fi atinsă. Alte concepte ale Vedantei relevante pentru AT sunt discutate și dezvoltate, iar un Model Vedantic al Starilor Eului este prezentat încorporându-le în modelul AT clasic. Doința naturală de intimitate și forța de creștere physis sunt reprezentate în termeni de insighturi din Vedanta. Se discută despre implicațiile practice ale modelului și despre modul în care acesta poate ajuta la creșterea personală și, în cele din urmă, la progresul spiritual.

Volumul 11 ​​Numărul 1 iunie 2020

https://doi.org/10.29044/v11i1p58

Simt, prin urmare sunt: ​​Un studiu despre semnificația emoțiilor și funcțiile lor

© 2020 Adriana Montheiro

Această lucrare a apărut inițial în portugheză sub numele de Sinto, logo Sou -um studiu sobre o significado das emoções e suas funções. Revista Brasileira de Análise Transacional XXI, 2011, n.1, 29-41 și este reprodusă aici cu permisiunea amabilă a UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brasil.

Rezumat

Emoția nu este un concept care poate fi definit cu precizie, chiar dacă în limbajul obișnuit se referă la stări afective. Teoria analizei tranzacționale, creată de Berne și dezvoltată de adepții săi, este impregnată cu conceptul de emoție. Pentru a aduce mai multă lumina asupra acestor întrebări, prezentul articol discută biopsihologia emoțiilor, luând în considerare obiectivele și funcțiile acestora, luând în considerare influența neuroștiințelor. Ne referim, de asemenea, la autorii care au făcut o trecere în revistă teoretică a analizei tranzacționale din perspectiva biologiei și a minții, cum ar fi Allen și Hine. Am inclus, de asemenea, autori cu o abordare corporală precum Reich și Levine pentru contribuțiile lor semnificative atât la înțelegerea modului în care sistemul scriptului este încorporat în corp, cât și pentru a lua în considerare posibilitatea dezvoltării unei abordări sistematice a corpului în cadrul metodologiei de decontaminare a Adultului. Concluzionăm că nu există emoții distructive. Distructiv este modul în care individul învață să se ocupe de sentimente, de senzații și emoții. Și lucrul la emoții înseamnă lucrul la script.

Volumul 11 ​​Numărul 1 iunie 2020

https://doi.org/10.29044/v11p4

O cercetare asupra impactului asupra stabilității emoționale a unui program de training în analiza tranzacțională destinat dezvoltării nivelurilor crescute ale stării eului Adult la adolescenții din Siria

© 2020 Alaa MHD Taysir Morad

Rezumat

Se descrie o cercetare asupea impactul asupra stării eului Adult și a stabilității emoționale a 36 de elevi adolescenți (cu 36 într-un grup de controlîntr-un program de formare bazat pe concepte de analiză tranzacțională desfășurat într-o școală din Damasc. Un set experimental de instrumente format din instrumente existente și noi, inclusiv o Roată a Stărilor Eului, o scală Ego State Problem-Solving, o Ego State Measure, Emotional Stability Brief Measure și Geneva Emotion Wheel. Rezultatele au arătat diferențe în stările eului Adult și Copil Liber și stabilitate emoțională, precum și unele diferențe între băieți și fete în stările eului Părinte Grijuliu și Copil Adaptat.

Volumul 10

Volumul 10 Numărul 1 iunie 2019

https://doi.org/10.29044/v10i1p40

Desconsiderarea persoanei, semnificației și motivului

© 2019 Stephen B Karpman, MD

Rezumat

Există trei tipuri de desconsiderări la nivel social care pot interfera cu legătura și intimitatea în timpul construirii relației – Desconsiderarea persoanei, sensului și motivului. Acestea pot fi un blocaj în orice parteneriat de prietenie, familie, romantic sau de afaceri. Indivizii desconsideră la alții potențialul OK al cine sunt, a ceea ce spun și de ce spun acest lucru – și ceea ce ar putea fi. Aceleași desconsiderări ale valoarii personale, a potențialului și a speranței se vor aplica și intern în relația tranzacțională cu sine la nivel psihologic.

Volumul 10 Numărul 1 iunie 2019

https://doi.org/10.29044/v10i1p4

„Nu spune nimic ce nu poți diagrama.” Sistemul creativ de brainstorming al lui Eric Berne

© 2019 Stephen B Karpman, MD

Rezumat

Aceasta este un articol despre invenția ideilor și despre protecția acestor idei, inclusiv exemple ale celor cinci reguli originale ale lui Berne despre invenții și despre modul în care acestea au fost utilizate cu succes de către adepții săi și de organizația internațională pe care a înființat-o pentru a proteja aceste idei.

Volumul 10 Numărul 1 iunie 2019

https://doi.org/10.29044/v10i1p21

Analiza dramei scenariului II

© 2019 Stephen B Karpman, MD

Rezumat

Această lucrare completează articolul original “Script Drama Analysis” (Karpman, 1968) care a introdus pentru prima oară TRiunghiul Dramatic, Diagrama Rolurilor și Diagrama Locațiilor în literature AT despre script . La fel ca și articolul anterior, această lucrare de teorie a scenariului creează, de asemenea, „cât mai multe idei noi posibil” pentru a continua moștenirea lui Berne despre invenție prin brainstorming, așa cum și-a învățat adepții în seminariile săptămânale de marți seara „Think Tank” din San Francisco în anii 1960. (Karpman, 2014). Noile teorie a jocurilor și a scenariilor sunt țesute în combinații noi, pentru a deschide uși și pentru a inspira noi adaugiri la teoria de scenariului. Sunt incluse: a) 15 noi triunghiuri dramatice, inclusiv Palimpsest, Redecizie, Transfer, Freudian, Existențial, Miniscript, Biodinamic și Darwinian; b) O analiză a jocurilor de familie, incluzând Triunghiul Redeciziei copilului, Jocul Scenariului, Scena Scenariului, Imago-ul Scenei Scenariului și Analiza Familiei Disfuncționale; c) Două noi formule de scenariu pentru Payoff-ul Jocului de Script; d) Trei noi sisteme interne și externe pentruDriverul energiei scenariului; e) Trei noi sisteme de întărire a scriptului: Formula G a scenariului, Formula P3 a scenariului. și un Triunghiul Dramatic al Miniscriptului; f) Un nou instinct darwinian cu trei colțuri; g) Șase noi Continuum-uri existențiale; și h) Patru diagrame cu trei niveluri de predare a scenariului.

Volumul 10 Numărul 2 noiembrie 2019

https://doi.org/10.29044/v10i2p79

Micul Profesor: Reflecție asupra structurii, dezvoltării și evoluției Adulțului din Copil

© 2019 Tânia Elizabeth Caetano Alves

Această lucrare a apărut inițial în limba portugheză sub numele de O Pequeno Professor: Uma Reflexão Sobre a Estrutura, o Desenvolvimento ea Evolução do Adulto na Criança REBAT XXIII-OCTOBER 2014 PG 125-140 și este reprodusă aici cu amabilitatea UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brazil. Acolo unde este posibil, citatele au fost ajustate pentru a reflecta publicațiile originale în limba engleză, în special pentru publicațiile AT care au fost traduse în portugheză.

Rezumat

Conform conceptului de Scenariu de Viață, dezvoltat de Eric Berne, soarta fiecărui individ este schițată în primii ani de viață. Subdiviziunea Strii Eului Copil, cunoscută sub numele de Adult în Copil sau Micul Profesor, este responsabilă pentru decodificarea lumii prin l intuiție și  gândiei analogică și, astfel, într-un fel sau altul, având garantată supraviețuirea fizică și emoțională. Scopul acestui articol este de a recunoaște Adultul în Copil și relevanța acestuia în construcția trăsăturilor de personalitate, prin studierea scenariului anatomic, fiziologic și emoțional în care se dezvoltă Adultul în Copil. Autorul sugerează că rezistența și înțelepciunea deosebite din Adultul din Copil pot fi prezente în viața adultă într-o manieră pozitivă, chiar dacă evenimentele care l-au structurat au fost dramatice.

Volumul 10 Numărul 2 noiembrie 2019

https://doi.org/10.29044/v10i2p101

Contribuții AT din India

© 2019 Julie Hay

Rezumat

Produs inițial ca conținut pentru un discurs de deschidere și un atelier asociat la Conferința ITAA / SAATA de la Kochi, India în august 2018, cee ace urmează conține o trecere în revistă a contribuțiilor teoretice ale autorilor care locuiesc în India între 1993 și 2018. În special, sunt descrise contribuțile pe o paleta vastă ale lui Os Summerton și Pearl Drego, împreună cu o trecere în revistă a activităților părintelui George Kandathil și ale altora cu privire la subiectele guruului, eticii, conștiinței universale și strategiilor de conflict. Sunt extrase două teme: idei și modele practice și natura culturală și spirituală a societății indiene, cu o extindere a conceptului de autonomie al Berne în cinci componente care sunt legate de filosofia indiană.

Volumul 10 Numărul 2 noiembrie 2019

https://doi.org/10.29044/v10i2p66

Cercetări privind relația dintre Sările Eului și nevroză la bărbații și femeile indiene

© 2019 Vijay Gopal Sreenivasan & C.Suriyaprakash

Rezumat

Se prezintă rezultatele unui proiect de cercetare care explorează relația dintre conceptele de analiză tranzacțională ale stărilor eului și nevroză în modelul de personalitate Big Five Factor.Unui eșantion de 192 adulți indieni (37%  bărbați. 63% femei) le-a fost administrat Ego State Questionnaire -Revised (ESQ-R) și Big Five Inventory (BFI). Corelația Pearson Produs-Moment a indicat o corelație mică, dar pozitivă, între nevroză și stările ego ale Părinților Critici și ale Copilului Adaptat, și o mică corelație negativă între Nevroză și Părintele Grijuliu, Adult și Copil Liber. (Toate corelațiile semnificative la nivelul 0,05 folosind un test cu două cozi.) Au existat diferențe între bărbați și femei și între diferite grupe de vârstă. Deși există limitări ale acestei cercetări, concluziile sunt în conformitate cu teoria AT și pot avea implicații asupra modului în care terapia AT este aplicată.

Volumul 10 Numărul 2 noiembrie 2019

https://doi.org/10.29044/v10i2p87

Declarația poziției Consiliului Regatului Unit pentru Psihoterapie privind Ghidul NICE pentru Depresie la Adulți

© 2019 Semnatarii

Nota editorului Următoarele sunt reproduse aici, cu permisiunea Consiliului Britanic pentru Psihoterapie și a colaboratorilor acestora, deoarece face puncte interesante și în general aplicabile despre metodologiile de cercetare.

Referințele sunt: UKCP (2019) https://www.psychotherapy.org.uk/wp-content/uploads/2019/07/NICE-Depression-coalition-position-statement.pdf accesat la 16 octombrie 2019UKCP (2019) https: / /cdn.ymaws.com/www.psychotherapyresearch.org/resource/resmgr/docs/downloads/StakeholderPositionStatement.pdf accesat la 16 octombrie 2019

Volumul 10 Numărul 2 noiembrie 2019

https://doi.org/10.29044/v10i2p4

Tratamentul AT al depresiei. Un studiu hermeneutic simplificat de proiectare a eficienței unui singur caz -Giovanni

© 2019 MariavittoriaZanchetta, LauraFarina, StefanoMorena și EnricoBenelli

Rezumat

Acest studiu este inspirat de replicările anterioare ale seriilor de cazuri ale designului de eficiență hermeneutică cu un singur caz, care a avut ca scop evaluarea eficacității  unui tratament de analiză tranzacțională ca la carte pentru depresie prin Designul hermeneutic de eficiență cu un singur caz. Abordăm problemele și dificultățile care au apărut în seriile de cazuri anterioare, cum ar fi: petrecerea timpului în formarea unui grup de oameni pentru a efectua analiza hermeneutică, organizarea implicării judecătorilor externi pentru a da o judecată finală și gestionarea inconsecvențelor dintre datele cantitative și calitative. Acest studiu sugerează o metodă simplificată pentru efectuarea analizei hermeneutice care necesită o singură persoană, menținându-și validitatea. Am integrat proiectarea hermeneutică cu metodologia pragmatică de evaluare a cazului pentru a urmări criteriile predefinite în analiza materialului calitativ. Mai mult, vă prezentăm o modalitate de a utiliza sistemul scenariului pentru a detecta modificările simptomatologiei depresive și a personalității depresive. Am testat această abordare la HSCED în cazul „Giovanni”, un bărbat italian de 17 ani, alb, care a participat la 16 sesiuni de psihoterapie cu analiză tranzacțională, cu o femeie italiană albă, specializată în psihoterapie cu 2 ani de experiență clinică. Clientul a îndeplinit criteriile DSM-5 pentru tulburarea depresivă majoră moderată și tulburarea de anxietate generalizată. Aceasta este a doua investigație care a evaluat eficacitatea psihoterapiei prin analiza tranzacțională pentru adolescenții deprimați.

Volumul 10 Numărul 2 noiembrie 2019

https://doi.org/10.29044/v10i2p32

Tratamentul AT al depresiei. Un studiu simplificat de proiectare a eficienței unui singur caz hermeneutic – Margherita

© 2019 Mariavittoria Zanchetta, Alessia Picco, Barbara Revello, Cristina Piccirillo și Enrico Benelli

Rezumat

Acest studiu este al șaptelea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a descoperirilor din seriile anterioare care au cercetat eficacitatea unui tratament de analiză tranzacțională ca la carte pentru depresie prin Designul hermeneutic de eficiență cu un singur caz. Abordăm problemele și dificultățile care au apărut în seriile de cazuri anterioare, cum ar fi: petrecerea timpului în formarea unui grup de oameni pentru a efectua analiza hermeneutică, organizarea implicării judecătorilor externi pentru a da o judecată finală și gestionarea inconsecvențelor dintre datele cantitative și calitative . Acest studiu sugerează o metodă simplificată pentru efectuarea analizei hermeneutice care necesită o singură persoană, menținându-și validitatea. Am integrat proiectarea hermeneutică cu metodologia pragmatică de evaluare a cazului pentru a urmări criteriile predefinite în analiza materialului calitativ. Mai mult, vă prezentăm o modalitate de a utiliza sistemul Scenariului pentru a detecta modificările simptomatologiei depresive și a personalității depresive. Am testat această abordare la HSCED în cazul ‘Margherita’, o femeie italiană, alba, de 56 de ani care a participat la 16 ședințe de psihoterapie prin analiză tranzacțională cu o terapeută albă italiană cu 5 ani de experiență clinică. Clientul a îndeplinit criteriile DSM-5 pentru tulburarea depresivă majoră moderată severă cu suferință anxioasă și criteriile SWAP 200 pentru trăsăturile tipurilor de personalitate depresive, dependente, evitante și ostile, cu un nivel ridicat de funcționare.

Volumul 9

Volumul 9 Numărul 1 iunie 2018

https://doi.org/10.29044/v9i1p43

Despre senzații, emoții și sentimente: o contribuție la baza teoretică a analizei tranzacționale

© 2018 Jane Maria Pancinha Costa

Notă: Această lucrare a fost tradusă și este publicată aici cu permisiunea REBAT – Revista braziliană de analiză tranzacțională 21: 1, 2011 64-82

Rezumat

Acest articol intenționează să prezinte o nouă gândire și extinderea cunoașterii emoțiilor și sentimentelor în cadrul analizei tranzacționale, printr-un dialog între Eric Berne, Antonio Damasio și Humberto Maturana. De la Berne provine cadrul de referință al analizei tranzacționale și conceptul de bază al stărilor ego-ului. De la Damasio vine distincția dintre sentiment, emoție și dispoziție, precum și o înțelegere a organizării creierului. De la Maturana vine o înțelegere a importanței emoțiilor, în special a emoției iubirii, în procesul de evoluție umană. Din acest dialog se poate vedea fundamentul pentru cele cinci emoții primare la care se face referire în cadrul analizei tranzacționale: manie, frică, tristețe, bucurie și dragoste. În final, există o propunere de actualizare a conceptului de stări ale ego-ului în conformitate cu acel dialog.

Volumul 9 Numărul 1 iunie 2018

https://doi.org/10.29044/v9i1p52

Granițe psihologice și punți psihologice: o clasificare și aplicare a conceptelor analizei tranzacționale

© 2018 Julie Hay

Rezumat

Invitată de pregătirea unei prezentări la un eveniment de învățare AT, Partea 1 a acestei lucrări oferă o revizuire în mare parte bazată pe AT, a referințelor la granițele psihologice, legate de un nou cadru propus pentru clasificarea acestor granițe la nivelurile persoanei (intrapersonal, personal ), oamenilor (interpersonal, familie, cartier), locului (regiune, țară, zonă, continent) și planetar (mediu, Pământ, Univers). Sunt descrise conceptele de AT considerate relevante pentru fiecare graniță. Comentariile despre granițele practicienilor duc spre partea 2, care se referă la punțile psihologice peste granițe, cum ar fi cele create prin supervizare și cadre de referință pentru creșterea gradului de conștientizare a proceselor inconștiente. Este inclusă o analiză critică a starii curente a AT in domeniului aplicarii granițelor, iar partea 2 se încheie cu un model care reprezintă o punte generală de contact.

Volumul 9 Numărul 1 iunie 2018

https://doi.org/10.29044/v9i1p23

Analiza fenomenologică interpretativă a experiențelor a patru persoane care raportează expunerea la agresiunea la locul de muncă în Marea Britanie

© 2018 Mary O’Neill & Denise Borland

Rezumat

Sugerând că intimidarea este o dinamică toxică răspândită la locul de muncă modern, autorii analizează literature de specialitate in general, cea de cercetare și cea din domeniul  analizei tranzacționale pe această temă și concluzionează că există puține documente despre interacțiunea adversă asupra individului.Autorii descriu felul in care au efectuat o Analiză Fenomenologică Interpretative (IPA) a experiențelor a patru persoane care s-au auto-identificat și au fost, de asemenea, identificate operațional, utilizând o versiune modificată a Chestionarului de acte negative (NAQ-R), ca fiind agresate de un manager. în cadrul organizației in care lucrau. De asemenea, a fost utilizat un chestionar general despre experiențele de agresiune, urmat de interviuri. Au fost analizate transcrierile și au fost identificate trei teme și șapte subteme. Rezultatele sugerează că participanții au trait sentimente de mânie și lipsă de valoare, dar aceste sentimente au fost neexprimate și diminuate, dovadă fiind limbajul participanților și stilurile narative. Acest lucru este interpretat ca aceștia care își desconsideră experiența și impactul asupra sănătății lor. S-a constatat că participanții își percep managerul ca fiind critic și acuzator și că și-a pierdut încrederea în ei din cauza presupuselor încălcări ale granițelor. Participanții au perceput negativ organizația pentru că nu a reușit să îi susțină; aceasta a fost privită ca o susținere a comportamentelor negative. Temele rezultate sunt analizate folosind mai multe concepte AT, inclusiv desconsiderările, pozițiile de viață, jocuri psihologice, drivere, mini-script și script.

Volumul 9 Numărul 1 iunie 2018

https://doi.org/10.29044/v9i1p5

Starea eului ca agenț de auto-ucidere: un studiu de analiză a notei de sinucidere bazat pe egogramă în Rusia

© 2018 Dmitri I. Shustov, Olga D. Tuchina, Tatiana V. Agibalova, Nadezhda L. Zuykova

Rezumat

Articolul prezintă concluziile analizei notelor de sinucidere bazate pe egogramă, analiză întreprinsă de trei experți (medici, PhDs, certificați în AT) pe un eșantion de 26 de persoane (36 note de sinucidere) din Ryazan, Rusia, în 2000 și 2017. rezultatele studiului implică faptul că activitatea intrapersonală presuicidă este destul de diversă în evoluție, și că poate varia între cei care se sinucid cu rezultate letale și cei care supraviețuiesc încercării lor de sinucidere. Sinuciderile letale au fost caracterizate prin niveluri ridicate de Adult și Copil Adaptat, în timp ce încercările de suicid non-letale au arătat o creștere aparentă a nivelurilor Copilului Adaptat și a ale Părintelui Normativ negativ. Autorii au dedus că indivizii sinucigași cu intenție letală serioasă ar putea menține niveluri moderate de Copil Adaptat (suferință) pentru a permite Adultului să acumuleze energia necesară pentru a efectua o tentativă fatală de sinucidere. În încercările de sinucidere, nivelurile ridicate ale Părintelui Normativ negativ care vizează pe celalalt relevant pot difuza energia necesară pentru finalizarea sinuciderii. Egogramele tentativelor de suicide au ilustrat natura manipulativă a tentativelor de suicid neletale, în timp ce la sinuciderile finalizate nu. Egogramele tentativelor de suicid non-letale si a suicidelor letale prin intoxicare au avut o distribuție similar a nivelurilor Starilor Eului, fapt cep oat reflecta efectul alcoolului care interferează cu activitatea sub-structurilor Parentale de protecție și întărește rolul Părintelui Normativ negativ care vizează fie sinele interior, fie pe ceilalți relevanți.

Volumul 9 Numărul 1 iunie 2018

https://doi.org/10.29044/v9i2p42

Tratamentul AT al depresiei: un studiu hermeneutic de proiectare a eficacității cu un singur caz – Beatrice

© 2018 Enrico Benelli, Francesca Vulpiani, Giorgio Cristiano Cavallero, Vincenzo Calvo, Stefania Mannarini, Arianna Palmieri și Mariavittoria Zanchetta

Rezumat

Acest studiu este al șaselea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a descoperirilor din seriile anterioare care au cercetat eficacitatea unui tratament de analiză tranzacțională ca la carte pentru depresie prin Designul hermeneutic de eficiență cu un singur caz. Terapeutul era o femeie italiană, alba, cu 10 ani de experiență clinică, iar clienta, Beatrice, era o femeie italiană, alba, de 45 de ani, care a participat la șaisprezece sesiuni de psihoterapie prin analiză tranzacțională. Beatrice a îndeplinit criteriile DSM 5 pentru tulburarea depresivă majoră, suferința anxioasă, cu trăsături de personalitate dependente și histrionice. Judecătorii au evaluat cazul ca având un rezultat bun: simptomatologia depresivă și anxioasă s-a îmbunătățit clinic și fiabil pe parcursul terapiei și aceste îmbunătățiri au fost menținute pe toată durata intervalelor de follow-up. Mai mult, clientul a raportat schimbări semnificative în interviul post-tratament și aceste modificări au fost atribuite direct terapiei.

 

Volumul 9 Numărul 2 decembrie 2018

https://doi.org/10.29044/v9i2p3

Tratamentul TA al depresiei: un studiu hermeneutic cu un singur caz de proiectare a eficacității – Giorgio

© 2018 Enrico Benelli, Mario Augusto Procacci, Antonella Fornaro, Vincenzo Calvo, Stefania Mannarini, Arianna Palmieri și Mariavittoria Zanchetta

Rezumat

Acest studiu este al patrulea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a descoperirilor din seriile anterioare care au cercetat eficacitatea unui tratament de analiză tranzacțională ca la carte pentru depresie prin Designul hermeneutic de eficiență cu un singur caz.

Terapeutul era un Italian, alb, cu 17 ani de experiență clinică, iar clientul, Giorgio, era un barbat Italian, alb, de 23 de ani, care a participat la șaisprezece sesiuni de psihoterapie cu analiză tranzacțională. Giorgio a îndeplinit criteriile DSM-5 pentru Tulburare depresivă majoră, tulburare depresivă persistentă, tulburare de panică, agorafobie și tulburare de personalitate dependentă. Tratamentul s-a concentrat atât pe remisia simptomelor și a conflictelor de la baza personalității dependente. Judecătorii au evaluat cazul ca un rezultat bun, mediat de munca asupra conflictelor de bază ale personalității, care a îmbunătățit rezultatul tratamentului și remisiunea simptomelor depresive. Acest studiu de caz sugerează că tratamentul clasic pentru depresie poate fi îmbunătățit prin luarea în considerare a conflictelor de la baza trăsăturilor sau tulburărilor de personalitate.

Volumul 9 Numărul 2 decembrie 2018

https://doi.org/10.29044/v9i2p23

Tratamentul TA al depresiei: un studiu hermeneutic de proiectare a eficacității cu un singur caz – Sergio

© 2018 Enrico Benelli, Giulia Gentilesca, Désirée Boschetti, Cristina Piccirillo, Vincenzo Calvo, Stefania Mannarini, Arianna Palmieri & Mariavittoria Zanchetta

Rezumat

Acest studiu este al cincilea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a descoperirilor din seriile anterioare care au cercetat eficacitatea unui tratament de analiză tranzacțională ca la carte pentru depresie prin Designul hermeneutic de eficiență cu un singur caz.

Terapeutul a fost o femeie italiană, alba, cu 5 ani de experiență clinică, iar clientul, Sergio, a fost un bărbat italian de 39 de ani, alb,  care a participat la șaisprezece sesiuni de psihoterapie cu analiză tranzacțională. Sergio a îndeplinit criteriile DSM5 pentru tulburarea depresivă persistentă (distimie) cu trăsături melancolice, tulburarea de stres posttraumatică (PTSD) cu trăsături de personalitate obsesivă. Tratamentul s-a axat pe permisiunea de a se bucura și pe autoprotecție. Concentrarea atât pe simptomele depresive, cât și pe trăsăturile obsesive a permis o remisie a distimiei sale la sfârșitul terapiei. Judecătorii au evaluat cazul ca un rezultat bun: simptomatologia depresivă și anxioasă s-a îmbunătățit clinic și fiabil pe parcursul terapiei și aceste îmbunătățiri au fost menținute la intalnirile ulterioare. Mai mult, clientul a raportat schimbări semnificative în interviul post-tratament și aceste modificări au fost atribuite direct terapiei.

Volumul 9 Numărul 2 decembrie 2018

https://doi.org/10.29044/v9i2p81

Supervizarea in psihoterapie din perspectiva analizei tranzacționale

© 2018 Maria Regina Ferreira Da Silva

Notă: Această lucrare a apărut inițial în portugheză sub numele de Supervisão em Psicoterapia na Perspectiva da Análise TransacionalREBAT XIV, august 2015, 108-119 și este reprodusă aici cu permisiunea amabilă a UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brasil. Acolo unde a fost posibil, citatele au fost ajustate pentru a reflecta publicațiile originale în limba engleză, în special pentru publicațiile AT.

Rezumat

Acest articol tratează supervizarea în psihologia clinică, care este distinctă de practica pedagogică în psihologie. Obiectivul este extinderea reflecției asupra supervizarii, rolul supervizorului și formarea psihoterapeuților din perspectiva supervizarii în metodologia analizei tranzacționale. Supervizarea se referă la un proces de dezvoltare profesională care trebuie să imbunatateasca abilitățile cursantului, să le dezvolte pe cele care le lipsesc și să  extindă potențialul acestuia pentru a obține succesul profesional, deoarece construcția cunoștințelor psihoterapeutice nu se limitează la conținutul teoretic și trebuie să includă pregătirea abilităților practice, postură și etică profesională.

Volumul 9 Numărul 2 decembrie 2018

https://doi.org/10.29044/v9i2p87

Ritualurile ca promotori ai autonomiei

© 2018 Joana Henneman

Notă: Această lucrare a apărut inițial în portugheză sub denumirea de Rituais como Fomentadores de AutonomiaREBAT XXIII, oct 2014, 69-80 și este reprodusă aici cu permisiunea amabilă a UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brasil. Acolo unde este posibil, citatele au fost ajustate pentru a reflecta publicațiile originale în limba engleză, în special pentru publicațiile AT.

Rezumat

Pentru Eric Berne, psihiatrul care a dezvoltat analiza tranzacțională, Ritualul este o formă de structurare a timpului care oferă mai putina recunoaștere în relații. Acest articol își propune să resemnifice conceptul, aducând înțelegerea că ritualizarea poate fi înțeleasă nu ca supunere la tiparele programate de tradiție și obiceiuri sociale, ci ca o acțiune care oferă un mediu care stimulează dezvoltarea autonomiei. Reflecțiile autorilor din domeniile antropologiei, psihologiei și sociologiei, inclusiv van Gennep, Terrin, Bell, Zoja, Tambiah și Turner sunt folosite pentru a ilustra și explica studiul ritualurilor ca practici pline de simbolism și semnificații. Prin Eliade și Bateson sunt luate în considerare noțiunile despre sacru și consacrare. Autonomia este denumită așa cum a perceput-o Berneca implicand capacitatea de conștientizare, intimitate și spontaneitate.

Volumul 9 Numărul 2 decembrie 2018

https://doi.org/10.29044/v9i2p64

Autonomie sau dependență: lucrul cu simbioza terapeutică în relația non-psihotica terapeut -client

© 2018 Vitor A Merhy

Notă: Această lucrare a apărut inițial în portugheză sub denumirea de Crescendo em direção à autonomia ou à dependência? -Trabalhando a simbiose na relação terapeuta-paciente não psicótico REBATXXII August 2013 9-34 și este reprodusă aici cu amabilitatea UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brasil.

Rezumat

Simbioza este un concept dezvoltat de Schiff și alții în munca ei cu clienți cu psihoze severe, cum ar fi schizofrenia. Prin acest articol, intenția noastră este de a propune o reflecție asupra aplicabilității sale cu clienții noștri non-psihotici, în cadrul practicii terapeutice. Prin revizuirea teoriei dezvoltării, de către autori cu un cadru teoretic de analiză tranzacțională, căutăm să stabilim posibilitățile a ceea ce se poate întâmpla în simbioza primară prin nerezolvarea sa, în fiecare perioadă de dezvoltare a ființei umane de la concepție până la faza adultă. În această simbioză primară, atunci când este nerezolvată, se va dezvolta formarea scriptului și a matricei diferitelor relații de dependență în viață. Rezolvarea acestui lucru prin simbioza terapeutică în relația terapeut-client duce la realizarea autonomiei lui Berne cu componentele sale de conștientizare, spontaneitate și intimitate.

Volumul 9 Numărul 2 decembrie 2018

https://doi.org/10.29044/v9i2p72

Moartea și procesul de doliu: contribuții ale analizei tranzacționale

© 2018 Maria Clara Ramos Grochot

Notă: Această lucrare a apărut inițial în portugheză sub denumirea de Morte e o Processo de Luto: Contribuições da Análise Transacional REBAT XXIII, Oct 2014, 81-98 și este reprodusă aici cu amabilitatea UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brasil. Acolo unde este posibil, citatele au fost ajustate pentru a reflecta publicațiile originale în limba engleză, în special pentru publicațiile AT. Nota editorului – rezumatul original tradus se referea la doliu – cuvântul portughez ‘luto’ se poate referi la jelire sau la doliu. Doliu este folosit aici de cele mai multe ori, deoarece are conotații mai largi în limba engleză.

Rezumat

Pierderea, moartea și doliul sunt situații care implică oameni în diferite momente ale vieții lor. Scopul acestui articol este de a prezenta o abordare a reacției psihice determinată de experiența cu moartea sau pierderea, analizând procesul de doliu, corelând descrierea celor cinci etape ale Kübler-Ross cu nivelurile de desconsiderare ale lui Schiff. Având în vedere că pierderea și moartea apar în viața oamenilor și sunt, în general, un factor de mare stres, explicăm etapele prin care trec cei în doliu pentru a crea procesul de doliu. Concluzionăm că lucrul cu procesul de doliu prin intervenții asupra desconsiderarilor și corelarea acestora cu fazele prin care se treceîn această perioadă, s-a dovedit util în depășirea problemelor din procesul terapeutic.

Volumul 8

Volumul 8 Număr 1 ianuarie 2017

https://doi.org/10.29044/V8I1P21

Tratamentul AT al depresiei: un studiu hermeneutic de proiectare a eficacității cu un singur caz – „Caterina”

Enrico Benelli, Sara Filanti, Roberta Musso, Vincenzo Calvo, Stefania Mannarini, Arianna Palmieri și Mark Widdowson

Rezumat

Acest studiu este al doilea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a constatărilor din două serii anterioare (Widdowson 2012a, 2012b, 2012c, 2013; Benelli, 2016a, 2016b, 2016c) care au investigat eficacitatea unui tratament “ca la carte” prin analiză tranzacțională pentru depresie prin proiectarea hermeneutică a unui singur caz. Terapeutul a fost o italiană, alba, cu 10 ani de experiență clinică, iar clienta, Caterina, a fost o femeie italiană, alba, de 28 de ani, care a participat la 16 sesiuni de psihoterapie prin analiză tranzacțională. Caterina a îndeplinit criteriile DSM-5 pentru tulburarea depresivă majoră cu tulburarea de anxietate generalizată. Concluzia judecătorilor a fost că acesta a fost un caz remarcabil cu rezultate bune: simptomele depresive au arătat o îmbunătățire clinică timpurie și fiabilă, menținută până la follow up la 6 luni, însoțită de reduceri ale simptomelor de anxietate, distress global și severitatea problemelor personale. Respectarea tratamentului “ca la carte” pentru depresie pare bună până la excelentă. În acest studiu de caz, tratamentul prin analiză tranzacțională pentru depresie și-a dovedit eficacitatea în tratarea tulburărilor depresive majore în comorbiditate cu tulburarea de anxietate.

Volumul 8 Număr 1 ianuarie 2017

https://doi.org/10.29044/V8I1P39

Tratamentul AT al depresiei: un studiu hermeneutic de proiectare a eficacității unui singur caz – „Deborah”

Enrico Benelli, Maddalena Bergamaschi, Cristina Capoferri, Stefano Morena, Vincenzo Calvo, Stefania Mannarini, Arianna Palmieri, Mariavittoria Zanchetta & Mark Widdowson

Rezumat

Acest studiu este al treilea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a constatărilor din două serii anterioare (Widdowson 2012a, 2012b, 2012c, 2013; Benelli, 2016a, 2016b, 2016c) care au cercetat eficacitatea unui  tratament “ca la carte” prin analiză tranzacțională pentru depresie prin Proiectarea Hermeneutică cu Eficacitate Singur-Caz (HSCED). Depresia majoră și depresia sub prag sunt adesea în comorbiditate cu tulburări de anxietate în copilărie și adolescență și reprezintă un factor de risc pentru problemele continue de sănătate mintală la vârsta adultă. Terapeutul a fost o femeie italiană, alba, cu 15 ani de experiență clinică, iar clienta, Deborah, a fost o adolescentă italiană, alba, de 15 ani, care a participat la șaisprezece sesiuni de psihoterapie cu analiză tranzacțională. Concluzia judecătorilor a fost că acesta a fost un caz cu rezultate bune: simptomatologia depresivă și anxioasă s-a îmbunătățit clinic și fiabil pe parcursul tratamentului și aceste îmbunătățiri au fost menținute pe toată durata intervalelor de urmărire. Mai mult, clientul a raportat schimbări semnificative în interviul post-tratament și aceste modificări au fost atribuite direct terapiei. În acest studiu de caz, tratamentul “ca la carte” prin analiza tranzacțională  pentru depresie la vârsta adultă și-a demonstrat eficacitatea și în tratarea simptomelor depresive și de anxietate în adolescență

Volumul 8 Ediția 2 iulie 2017

https://doi.org/10.29044/V8I2P3

Dezvoltarea de către Asociația Germană de Analiză Tranzacțională a unui sistem de evaluare științifică a instruirii în Analiza Tranzacțională

© 2017 Norbert Nagel, Joachim König, Sebastian Ottmann și Annika Hahnle

Rezumat

Autorii prezintă dezvoltarea și analiza statistică, realizată sub auspiciile Asociației germane de analiză tranzacțională (DGTA), a unui sistem de evaluare online a formării în analiză tranzacțională. Înțelegerea cercetării de evaluare este clarificată și sunt prezentate forma de introducere a datelor și fundamentarea acesteia în teoria analizei tranzacționale. Se pune accent pe dezvoltarea conceptului de competență, definirea categoriilor de competențe și reprezentarea bazelor unei teorii educaționale tranzacțional-analitice. Examinarea științifică a validității și fiabilității baremelor, procesul de cercetare cu pre-testare și re-testare și evaluarea datelor din sistemul de evaluare online sunt documentate pe larg. În concluzie, se susține că această evaluare DGTA online este unul dintre puținele instrumente de evaluare a predării orientate spre rezultate în țările vorbitoare de limbă germană, care îndeplinește criteriile de control științific și este publicat.

Volumul 8 Ediția 2 iulie 2017

https://doi.org/10.29044/V8I2P24

Analiza de către un terapeut a procesului: cicluri de rupere și reparații în psihoterapia relațională cu analiza tranzacțională pentru un client cu un stil de atașament ignorant: „Martha”

© 2017 Silvia Baba Neal

Rezumat

Acest articol este o analiză făcută de un terapeut a procesului care a avut loc în timpul unui studiu sistematic de caz de psihoterapie cu „Martha”, o femeie client care prezenta depresie, anxietate, alexitimie și stil de atașament evitant / evitant. Este descrisă evaluarea, diagnosticarea clientului și direcția tratamentului, urmată de o prezentare detaliată a procesului terapeutic prin 12 ședințe și 2 interviuri post-terapie. Rezultatele echipei de analiză sunt rezumate, indicând sprijinul pentru identificarea problemelor de către terapeut în timpul procesului de terapie. O atenție deosebită este acordată de echipa de analiză la două puncte de rupere și reparare, evaluarea pragmatică confirmând faptul că luptele relaționale dintre terapeut și client păreau esențiale în generarea unei schimbări pozitive.

Volumul 8 Ediția 2 iulie 2017

https://doi.org/10.29044/V8I2P35

„Îmblânzirea” Juliei și stilul ei de atașament evitant

© 2017 Valérie Perret

Rezumat

În acest studiu de caz, prezint aplicația modelului dezvoltat de Richard Erskine din „Self in Relationship” unui client pe care îl voi numi Julie. Descriu domeniile de contact deschise și închise pe care le-am observat la începutul lucrului cu ea. Apoi explic cum aduc această clientă într-o stare de trezire a domeniilor anesteziate printr-un acompaniament implicit și un contact deplin, respectând în același timp stilul ei de atașament evitant.

Volumul 8 Ediția 2 iulie 2017

https://doi.org/10.29044/V8I2P41

Rușinea, flagelul supervizării

© 2017 Valérie Perret

Cum construim rușinea?

Care este impactul ei in supervizare?

Cum se poate descurca cu ea ssupervizorul?

Motivația mea în scrierea acestui articol se naște din experiența mea personală cu rușinea. Mi-a inhibat gândirea, spontaneitatea, creativitatea și, prin urmare, mi-a limitat dezvoltarea personală și profesională. Eliberarea de ea mi-a permis să recuperez libertatea, energia și legitimitatea. Am câștigat competență profesională și asertivitate în cadrul practicii mele de supervizor.

Scopul meu în scrierea acestui articol este ca noi, ca supervizori, să reflectăm împreună asupra modului în care privim procesul rușinii în sesiunile noastre de supervizare.

Volumul 8 Ediția 2 iulie 2017

https://doi.org/10.29044/V8I2P49

MÄDER, MAYA (2017): AUTO EXPERIENȚĂ ÎN PSIHOTERAPIE: SEMNIFICAȚIA PENTRU A OBȚINE COMPETENȚĂ ÎN FORMAREA ÎN  PSIHOTERAPIE TRANSACȚIONALĂ

Carte recenzată de Günther Mohr