Română (Romanian)

We thank Bogdan Serbanescu PTSTA Organisational, PhD in Education, Master in Conflict Mediation, Certified coach (ICF), NLP Practitioner for the Abstract translations below. He has over 35 years organizational experience in different types of organizations, ranging from a research institute to the Ministry of Culture, to UNESCO, to the Parliament of Romania, to a multinational organization (bank). He can be contacted on [email protected]

Multumim Bogdan Șerbănescu PTSTA Organizational, doctor în Științele Educației, Master în medierea conflictelor, coach Certificat (ICF), NLP Practitioner pentru traducerile rezumatelor de mai jos. Are peste 35 de ani de experiență organizațională în diferite tipuri de organizații, de la un institut de cercetare la Ministerul Culturii, la UNESCO, la Parlamentul României, la o organizație multinațională (bancă). El poate fi contactat pe [email protected]

Volumul 12

Volumul 12 Numărul 1 iulie 2021

Grila jocului

© 2021 Stephen R. Lankton

https://doi.org/10.29044/v12i1p3

Rezumat

Autorul prezintă propriul său design al unei Grile a Jocului, care poate fi suprapuăs pe versiunea originală a circumplexului atribuit lui Leary (1957). Lista de Verificare Interpersonală originală (ICL) și axele și domeniile asociate (secțiuni) sunt păstrate, deoarece scopul este de a determina indivizii să-și exploreze propriile comportamente și felul în care acestea se leagă de pozițiile lor de viață și de jocurile psihologice pe care le pot juca. Un scurt istoric al ICL utilizat este urmat de introducerea unui OK Corral modificat, care recunoaște că există unele jocuri „bune”, iar o selecție de jocuri psihologice este oferită pentru a corespunde celor patru poziții de viață principale. Anexele conțin materialele, cu legături către alte limb,i și instrucțiuni detaliate care vor permite practicienilor să aplice abordarea descrisă. Autorul încheie cu exemple despre modul în care rezultatele pot fi interpretate și utilizate pentru a ajuta clienții și partenerii individuali.

Contagiunea sinuciderii, pactul de sinucidere și efectele comportamentului suicidar în relațiile terapeutice și familiale.

© 2021 Tony White

https://doi.org/10.29044/v12i1p18

Rezumat

Acest articol este despre sinucidere și relații. Despre  felul în care gândurile și comportamentele suicidare pot avea impact asupra relațiilor pentru persoana suicidă și pentru cei din jur. Acestea include relațiile dintre persoana suicidă și alte persoane suicidare, precum și între persoana suicidară și alte persoane care nu sunt suicidare. Cum poate sinuciderea să aibă impact asupra celuilalt și cum celălalt, la rândul său, poate afecteze persoana sinucigașă să renunțe la intențiile ei. Ce efecte au reciproc în termenii a ceea gândesc și simt și modul în care acesta influențează tranzacțiile între ei. Mai exact, examinează grupurile de sinucidere, pactele de sinucidere, posibilitatea de suicid în relația terapeutică și posibilitatea de suicid în relațiile de familie.

Pasivitatea în educație

© 2021 Piotr Jusik

https://doi.org/10.29044/v12i1p25

Rezumat

Autorul abordează apariției și implicațiilor pasivității în mediul educațional. După ce a analizat contextul teoretic din literature AT de specialitate, el discută mai multe studii înainte de a identifica abordări utile pentru rezolvarea unei astfel de pasivități. El include trei studii de caz, completate cu sugestii și diagrame ale modurilor în care poate fi rezolvată supra-adaptarea.

Injunctiuni si motivatie in cresterea umana din perspectiva triologiei

© 2021 Ranjith MR

https://doi.org/10.29044/v12i1p35

Rezumat

Autorul combină abordarea Triologiei facută de Kandathil (1978) care combină Eu, Tu și Obiectivul și modul în care acestea sunt conectate în termeni de Identitate, Raționalitate și Relație, cu teoriile analizei tranzacționale despre injoncțiuni și permisiuni. Rezultatul este ilustrat ca un cadru GK extins pentru a oferi un model de analiză a modului în care deciziile din copilărie împiedică creșterea clienților. Injonctiunile si mesajele interdictive sunt ambele luate în considerare, iar permisiunile sunt descrise în termeni de dragoste, speranta si încredere. O legătură semnificativă este, de asemenea, făcută cu Ierarhia Nevolori a lui Maslow, care, la rândul său, determină câteva considerații inițiale despre natura creșterii spirituale. Este inclus un scurt studiu de caz pentru a demonstra modul în care cadrul rezultat poate ajuta la analiza care poate împărtășită cu clienții.

Jocul TAMED, spectatorii și asociațiile profesionale

© 2021 Julie Hay

https://doi.org/10.29044/v12i1p42

Rezumat

Autorul introduce un nou joc psihologic numit TAMED – Mitul AT al profunzimii explicative, despre care sugerează că oferă o explicație a dinamicii nesănătoase care apare în cadrul asociațiilor profesionale de analiză tranzacțională și a membrilor lor. Autoarea ilustrează acest lucru cu patru exemple de cazuri bazate pe experiențe personale. Ea oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra teoriei AT despre jocurile psihologice, despre rolul spectatorului, despre diferitele roluri din triunghiul dramatic și extensiile acestuia, precum și a piramidei potenței. Autoarea oferă o selecție de materiale de către autori AT și non-AT pentru a susține premisa că astfel de jocuri au mai mult de-a face cu procesele organizaționale și de grup decât cu scriptul individului, care este văzut ca fiind cauza conflictului. Articolul se încheie cu câteva gânduri inițiale despre modul în care diagramele organizaționale AT trebuie modificate pentru a reflecta structura și dinamica asociațiilor profesionale.

Volumul 11

Volumul 11 ​​Numărul 2 iulie 2020

Examinarea oamenilor de știință – Prăpastia practicianului în psihologie: o tipologie de analiză tranzacțională a oamenilor de știință

© 2020 Patrick Whitehead

https://doi.org/10.29044/v11i2p3

Rezumat

Folosind modele de analiză tranzacțională a stărilor eului (Berne 1961, 1964), autorul propune o tipologie a oamenilor de știință și diagramează 14 tipuri bazate pe stări integrate ale ego-ului, Adult contaminat și o singură stare a eului cu dublă excludere. Tipologia este prezentată ca fiind cea mai recentă în ceea ce s-ar putea numi psihologia științei, ale cărei exemple de vârf include pe Thomas Kuhn (1962/2012) și Abraham Maslow (1969). Psihologia științei este diferențiată de filosofia și teoria științei, și se explorează cercetările existente asupra personalității oamenilor de știință. O importanță majoră este diviziunea aparentă între om de știință și practicant în psihologiile clinice și de consiliere.

Pe baza infamei afirmații a lui Feyerabend (1970) despre știință cum că „orice merge”, autorul arată felul în care, folosind o analiză tranzacțională propusă a tipurilor de oameni de știință, comentariul lui Feyerabend poate fi înțeles în trei moduri: Părinte: „Oamenii de știință nu ar trebui să fie atât de serioși”; Adult: „Se pare că merge orice”; și Copil: „Fără reguli!” Sensul lui Feyerabend poate fi înțeles doar în integrarea lor (PAC). Ideea este valabilă și pentru practicantul psiholog, a cărui practică nu poate fi separată de fundamentele sale științifice. Autorul concluzionează, folosind tipologia propusă, sugerând felul în care aceleași categorii aplicate practicienilor pot explica răspunsurile lor la cercetare.

Evaluarea și măsurarea stărilor eului: proprietățile psihometrice ale traducerii italiene a versiunii revizuite a chestionarului de stare a eului (ESQ-R-I)

© 2020 Fiorenzo Laghi, Giuseppe Crea, Claudia Filipponi și Giorgio Cavallero

https://doi.org/10.29044/v11i2p14

Rezumat

Ca răspuns la nevoia de mai multă obiectivitate, Loffredo, Harrington, Munoz și Knowles (2004) au dezvoltat o versiune cu 40 de itemi a Ego State Questionnaire-Revised (ESQ-R), care a reprezentat reajustarea versiunii originale cu 60 de itemi. (Loffredo & Omizo, 1997). Prezentul studiu evaluează o versiune italiană a scalei ESQ-R, completată de un eșantion de 483 de subiecți (204 bărbați și 279 femei) și demonstrează validitatea și fiabilitatea acceptabilă a constructului în cele cinci subscale ale sale Părinte Critic, Părinte Grijuliu, Adult, Copil Liber și Copil Adaptat. Analizele factorilor exploratori au sugerat cinci factori menționați în scala originală ESQ-R; itemii încărcați la 0,30 sau mai puțin au fost excluși și un studiu suplimentar a arătat o versiune italiană ESQ-R-I cu 33 de itemi pentru a avea o validitate bună a constructului ca măsură obiectivă a celor cinci stări ale eului conform teoriei analizei tranzacționale. Sunt incluse și implicațiile pentru cercetările viitoare.

Analiza tranzacțională și inteligențele multiple – Un diagnostic propus și o intervenție.

© 2020 Regina Berard

https://doi.org/10.29044/v11i2p35

Rezumat

Diagnosticul stărilor eului în acțiune este primul pas făcut de un analist tranzacțional pentru a dezvolta un plan de intervenție. Teoria inteligențelor multiple poate ajuta în acest sens, permițând recunoașterea abilităților și competențelor pe care le are deja clientul și modul în care starea eului Adult poate deveni apoi decontaminată și energizată. Prezentul studiu discută relațiile dintre conceptele de stări ale eului și inteligențele multiple și modul în care acest lucru poate ajuta la facilitarea diagnosticului și a intervenției clinice.

Folosind metafora Sailship Success într-o analiză funcțională a unei companii Fintech: un studiu de caz organizațional în Bulgaria

© 2020 Vladislav Yordanov

https://doi.org/10.29044/v11i2p41

Rezumat

Autorul descrie aplicarea modelului de analiză tranzacțională a Sailship Success (Hay, 2017) în cadrul unui studiu de caz de analiză funcțională într-o companie Fintech cu sediul în Bulgaria, dar cu locații în alte țări. Sunt prezentate detalii despre modul în care a fost stabilit proiectul de consultanță, obiectivele acestuia și metodele care au fost utilizate. Deși sunt descrise și proiectarea și rezultatele unui chestionar, accentul se pune pe modul în care Sailship Success a fost introdus ca metaforă în timpul interviurilor cu managerii, ducând la identificarea unor perspective semnificativ diferite cu privire la faptul dacă organizația seamănă mai mult cu o navă pașnică sau cu una care merge în luptă. Alte elemente evidențiate au fost lipsa unei idei clare asupra destinației preconizate a navei, lipsa de conștientizare a potențialelor amenințări, cum ar fi concurența, și lipsa conștiinței de a face parte dintr-o flotă de companii.

​​Volumul 11 ​​Numărul 1 iunie 2020

Dezvoltarea unui instrument de diagnosticare prin analiză tranzacțională pentru burn-out cu o aplicație de studiu de caz în Elveția

© 2020 Gianpaolo Benedetti, Enrico Benelli și Mariavittoria Zanchetta

https://doi.org/10.29044/v11i1p13

Rezumat

Referindu-se la adăugarea burn-out-ului în ICD-11, autorii trec în revistă literatura și propun o combinație de concepte de analiză tranzacțională cu perspective sistemico-psihodinamice, cognitive-comportamentale și logoterapeutice pentru a genera un heptagon tridimensional în care fiecare vârf reprezintă o dimensiune a stării de burn-out: cognitiv, comportamental, motivațional, emoțional, somatic, relațional și existențial. Acestea indică modul în care simptomele din aici-și-acum sunt reprezentări ale experiențelor de acolo-și-atunci și demonstrează modul în care aceste elemente pot fi reprezentate în cadrul sistemului de script dezvoltat de O’Reilly-Knapp și Erskine (2010). Autorii continuă combinând acest lucru cu modelul în 12 pași al lui Freudenberger și North (1992) într-un model simplificat în cinci faze: lună de miere, suprimare, negare, dezumanizare și burn-out. Pe baza acestui material, ei au dezvoltat o diagramă de evaluare a burn-out-ului (BAC) și un interviu semi-structurat de evaluare a burn-out-ului (BAI). Apoi au inclus un studiu de caz de aplicare a acestui material la un client bărbat în vârstă de 56 de ani, în Elveția. În timp ce limitele acestui caz unic sunt recunoscute, autorii propun ca materialul să poată fi folosit la dezvoltarea unui manual de lucru cu burn-out, diferitele faze făcându-l aplicabil diferitelor domenii de aplicare a TA.

Dezvoltarea aplicarea unui studiu de caz pentru măsurarea rezultatului suferinței generate proxi pentru utilizare cu clienții cu sănătate mintală iluzorie

© 2020 Giulia Guglielmetti și Enrico Benelli

https://doi.org/10.29044/v11i1p32

Rezumat

Conceptul de sănătate mintală iluzorie este descris ca motivație a necesității unei abordări pentru a lucra cu indivizi care nu sunt conștienți de suferința lor și, prin urmare, nu pot descrie problemele lor prin instrumente de auto-raportare. Utilizarea unei abordări nomotetice folosind auto-raportarea sau instrumente standardizate generate de clinician este comparată cu o abordare idiografică pentru lucrul cu astfel de indivizi. Un studiu de caz este folosit pentru a ilustra dezvoltarea și prima aplicare a unei măsurătorii de rezultat generate de proxy (PGOM) care permite clinicienilor, observatorilor și cercetătorilor să urmărească o înțelegere individualizată a suferințelor de bază ale clientului și a schimbărilor care au loc în timpul procesului de psihoterapie. Este prezentată, de asemenea, o comparație cu o măsurare nomotetică a rezultatelor.

Utilizarea formală și informală a consilierii AT în educație

https://doi.org/10.29044/v11i1p64

© 2020 Piotr Jusik

Mulțumim editorilor anteriori pentru permisiunea de a re-publica acest articol, care a apărut anterior ca Jusik, P. (2017) Utilizare formală și informală a consilierii AT în educație. Edukacyjna Analiza Transakcyjna, 6, 67-85. Am păstrat structura și referințarea acelui articol.

Rezumat

Acest articol aplică teoria rolurilor și clarifică astfel diferențele dintre educatori și consilieri care utilizează analiza tranzacțională ca metodă de conceptualizare a muncii lor pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea cursanților. Educatorii sunt văzuți ca facilitatori ai creșterii, aceasta fiind rezultatul dobândirii de cunoștințe, abilități și înțelegere, în timp ce consilierii pun accentul pe creșterea rezultată din introspecția bazată pe experiențe relaționale cu practicantul. Mai mult, intervențiile de consiliere pot fi diferențiate în muncă formală și informală, care prezintă diferențe considerabile în ceea ce privește contractul, rolurile, nivelurile de auto-control și confidențialitate. Au fost descrise mai multe modele de analiză tranzacțională în contextul intervențiilor formale și informale. Au fost prezentate studii de caz relevante pentru a arăta cum sunt aplicate conceptele într-un mediu educațional. Autorul sugerează că consilierii prin analiză tranzacțională trebuie să aducă conștientizare în rolurile pe care le dețin și capacitatea lor de a explica diferențele de rol va face intervențiile lor mai robuste.

Elemente de recunoaștere, jocuri și învățare în grup

© 2020 Piotr Jusik

https://doi.org/10.29044/v11i1p75

Mulțumim editorilor anteriori pentru permisiunea de a re-publica acest articol, care a apărut anterior ca Jusik, P. (2018) Strokes, jocuri și învățare în grupuri. Edukacyjna Analiza Transakcyjna, 7, 27-36. Am păstrat structura și referințarea acelui articol.

Rezumat

Foamea studentului pentru elemente de recunoaștere joacă un rol cheie în îmbunătățirea rezultatelor învățării și a alfabetizării emoționale în grupuri. Profesorii și facilitatorii pot răspunde în mod conștient la nevoia de recunoaștere a cursantului, acordând atenție culturii de grup și creând un mediu receptiv prin modelare. Când foamea elevilor pentru elemente de recunoaștere este nesatisfăcută, ei încep să invite jocuri psihologice. Profesorii pot răspunde în mod adecvat subliniind opțiunile în raport cu triunghiul dramatic. În plus, conceptele de AT sunt mai eficiente atunci când sunt aplicate într-un context de relație, întrucât altfel intervențiile devin un efort infructuos, simplist și formal. Unele contexte de grup dau naștere fenomenului de blocare în rol, atunci când o persoană reprezintă o problemă care este evitată în mod colectiv de către ceilalți membri. Când acest lucru este conștientizat, grupul poate merge mai departe. În ansamblu, cursanții se dezvoltă atunci când primesc elemente de recunoaștere și permisiuni adecvate care le susțin creșterea și dezvoltarea.

Analiza tranzacțională și spiritualitate: perspective din filosofia indiană

© 2020 Indranil Mitra

https://doi.org/10.29044/v11i1p80

Rezumat

În sistemul filozofic indian Vedanta, ființa umană compusă este descrisă în termeni de cinci învelișuri concentrice care înconjoară un nucleu interior – modelul Pancha Kosha (Cinci învelișuri). Acest model are implicații pentru disciplina analizei tranzacționale, în măsura în care aruncă lumină asupra funcționării stării eului Adult și sugerează, de asemenea, procesul prin care autonomia poate fi atinsă. Alte concepte ale Vedantei relevante pentru AT sunt discutate și dezvoltate, iar un Model Vedantic al Starilor Eului este prezentat încorporându-le în modelul AT clasic. Doința naturală de intimitate și forța de creștere physis sunt reprezentate în termeni de insighturi din Vedanta. Se discută despre implicațiile practice ale modelului și despre modul în care acesta poate ajuta la creșterea personală și, în cele din urmă, la progresul spiritual.

Simt, prin urmare sunt: ​​Un studiu despre semnificația emoțiilor și funcțiile lor

© 2020 Adriana Montheiro

https://doi.org/10.29044/v11i1p58

Această lucrare a apărut inițial în portugheză sub numele de Sinto, logo Sou -um studiu sobre o significado das emoções e suas funções. Revista Brasileira de Análise Transacional XXI, 2011, n.1, 29-41 și este reprodusă aici cu permisiunea amabilă a UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brasil.

Rezumat

Emoția nu este un concept care poate fi definit cu precizie, chiar dacă în limbajul obișnuit se referă la stări afective. Teoria analizei tranzacționale, creată de Berne și dezvoltată de adepții săi, este impregnată cu conceptul de emoție. Pentru a aduce mai multă lumina asupra acestor întrebări, prezentul articol discută biopsihologia emoțiilor, luând în considerare obiectivele și funcțiile acestora, luând în considerare influența neuroștiințelor. Ne referim, de asemenea, la autorii care au făcut o trecere în revistă teoretică a analizei tranzacționale din perspectiva biologiei și a minții, cum ar fi Allen și Hine. Am inclus, de asemenea, autori cu o abordare corporală precum Reich și Levine pentru contribuțiile lor semnificative atât la înțelegerea modului în care sistemul scriptului este încorporat în corp, cât și pentru a lua în considerare posibilitatea dezvoltării unei abordări sistematice a corpului în cadrul metodologiei de decontaminare a Adultului. Concluzionăm că nu există emoții distructive. Distructiv este modul în care individul învață să se ocupe de sentimente, de senzații și emoții. Și lucrul la emoții înseamnă lucrul la script.

O cercetare asupra impactului asupra stabilității emoționale a unui program de training în analiza tranzacțională destinat dezvoltării nivelurilor crescute ale stării eului Adult la adolescenții din Siria

© 2020 Alaa MHD Taysir Morad

https://doi.org/10.29044/v11p4

Rezumat

Se descrie o cercetare asupea impactul asupra stării eului Adult și a stabilității emoționale a 36 de elevi adolescenți (cu 36 într-un grup de controlîntr-un program de formare bazat pe concepte de analiză tranzacțională desfășurat într-o școală din Damasc. Un set experimental de instrumente format din instrumente existente și noi, inclusiv o Roată a Stărilor Eului, o scală Ego State Problem-Solving, o Ego State Measure, Emotional Stability Brief Measure și Geneva Emotion Wheel. Rezultatele au arătat diferențe în stările eului Adult și Copil Liber și stabilitate emoțională, precum și unele diferențe între băieți și fete în stările eului Părinte Grijuliu și Copil Adaptat.

Volumul 10

Volumul 10 Numărul 2 noiembrie 2019

Micul Profesor: Reflecție asupra structurii, dezvoltării și evoluției Adulțului din Copil

© 2019 Tânia Elizabeth Caetano Alves

https://doi.org/10.29044/v10i2p79

Această lucrare a apărut inițial în limba portugheză sub numele de O Pequeno Professor: Uma Reflexão Sobre a Estrutura, o Desenvolvimento ea Evolução do Adulto na Criança REBAT XXIII-OCTOBER 2014 PG 125-140 și este reprodusă aici cu amabilitatea UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brazil. Acolo unde este posibil, citatele au fost ajustate pentru a reflecta publicațiile originale în limba engleză, în special pentru publicațiile AT care au fost traduse în portugheză.

Rezumat

Conform conceptului de Scenariu de Viață, dezvoltat de Eric Berne, soarta fiecărui individ este schițată în primii ani de viață. Subdiviziunea Strii Eului Copil, cunoscută sub numele de Adult în Copil sau Micul Profesor, este responsabilă pentru decodificarea lumii prin l intuiție și  gândiei analogică și, astfel, într-un fel sau altul, având garantată supraviețuirea fizică și emoțională. Scopul acestui articol este de a recunoaște Adultul în Copil și relevanța acestuia în construcția trăsăturilor de personalitate, prin studierea scenariului anatomic, fiziologic și emoțional în care se dezvoltă Adultul în Copil. Autorul sugerează că rezistența și înțelepciunea deosebite din Adultul din Copil pot fi prezente în viața adultă într-o manieră pozitivă, chiar dacă evenimentele care l-au structurat au fost dramatice.

Contribuții AT din India

© 2019 Julie Hay

https://doi.org/10.29044/v10i2p101

Rezumat

Produs inițial ca conținut pentru un discurs de deschidere și un atelier asociat la Conferința ITAA / SAATA de la Kochi, India în august 2018, cee ace urmează conține o trecere în revistă a contribuțiilor teoretice ale autorilor care locuiesc în India între 1993 și 2018. În special, sunt descrise contribuțile pe o paleta vastă ale lui Os Summerton și Pearl Drego, împreună cu o trecere în revistă a activităților părintelui George Kandathil și ale altora cu privire la subiectele guruului, eticii, conștiinței universale și strategiilor de conflict. Sunt extrase două teme: idei și modele practice și natura culturală și spirituală a societății indiene, cu o extindere a conceptului de autonomie al Berne în cinci componente care sunt legate de filosofia indiană.

Cercetări privind relația dintre Sările Eului și nevroză la bărbații și femeile indiene

© 2019 Vijay Gopal Sreenivasan & C.Suriyaprakash

https://doi.org/10.29044/v10i2p66

Rezumat

Se prezintă rezultatele unui proiect de cercetare care explorează relația dintre conceptele de analiză tranzacțională ale stărilor eului și nevroză în modelul de personalitate Big Five Factor.Unui eșantion de 192 adulți indieni (37%  bărbați. 63% femei) le-a fost administrat Ego State Questionnaire -Revised (ESQ-R) și Big Five Inventory (BFI). Corelația Pearson Produs-Moment a indicat o corelație mică, dar pozitivă, între nevroză și stările ego ale Părinților Critici și ale Copilului Adaptat, și o mică corelație negativă între Nevroză și Părintele Grijuliu, Adult și Copil Liber. (Toate corelațiile semnificative la nivelul 0,05 folosind un test cu două cozi.) Au existat diferențe între bărbați și femei și între diferite grupe de vârstă. Deși există limitări ale acestei cercetări, concluziile sunt în conformitate cu teoria AT și pot avea implicații asupra modului în care terapia AT este aplicată.

Declarația poziției Consiliului Regatului Unit pentru Psihoterapie privind Ghidul NICE pentru Depresie la Adulți

© 2019 Semnatarii

https://doi.org/10.29044/v10i2p87

Nota editorului Următoarele sunt reproduse aici, cu permisiunea Consiliului Britanic pentru Psihoterapie și a colaboratorilor acestora, deoarece face puncte interesante și în general aplicabile despre metodologiile de cercetare.

Referințele sunt: UKCP (2019) https://www.psychotherapy.org.uk/wp-content/uploads/2019/07/NICE-Depression-coalition-position-statement.pdf accesat la 16 octombrie 2019UKCP (2019) https: / /cdn.ymaws.com/www.psychotherapyresearch.org/resource/resmgr/docs/downloads/StakeholderPositionStatement.pdf accesat la 16 octombrie 2019

Tratamentul AT al depresiei. Un studiu hermeneutic simplificat de proiectare a eficienței unui singur caz -Giovanni

© 2019 MariavittoriaZanchetta, LauraFarina, StefanoMorena și EnricoBenelli

https://doi.org/10.29044/v10i2p4

Rezumat

Acest studiu este inspirat de replicările anterioare ale seriilor de cazuri ale designului de eficiență hermeneutică cu un singur caz, care a avut ca scop evaluarea eficacității  unui tratament de analiză tranzacțională ca la carte pentru depresie prin Designul hermeneutic de eficiență cu un singur caz. Abordăm problemele și dificultățile care au apărut în seriile de cazuri anterioare, cum ar fi: petrecerea timpului în formarea unui grup de oameni pentru a efectua analiza hermeneutică, organizarea implicării judecătorilor externi pentru a da o judecată finală și gestionarea inconsecvențelor dintre datele cantitative și calitative. Acest studiu sugerează o metodă simplificată pentru efectuarea analizei hermeneutice care necesită o singură persoană, menținându-și validitatea. Am integrat proiectarea hermeneutică cu metodologia pragmatică de evaluare a cazului pentru a urmări criteriile predefinite în analiza materialului calitativ. Mai mult, vă prezentăm o modalitate de a utiliza sistemul scenariului pentru a detecta modificările simptomatologiei depresive și a personalității depresive. Am testat această abordare la HSCED în cazul „Giovanni”, un bărbat italian de 17 ani, alb, care a participat la 16 sesiuni de psihoterapie cu analiză tranzacțională, cu o femeie italiană albă, specializată în psihoterapie cu 2 ani de experiență clinică. Clientul a îndeplinit criteriile DSM-5 pentru tulburarea depresivă majoră moderată și tulburarea de anxietate generalizată. Aceasta este a doua investigație care a evaluat eficacitatea psihoterapiei prin analiza tranzacțională pentru adolescenții deprimați.

Tratamentul AT al depresiei. Un studiu simplificat de proiectare a eficienței unui singur caz hermeneutic – Margherita

© 2019 Mariavittoria Zanchetta, Alessia Picco, Barbara Revello, Cristina Piccirillo și Enrico Benelli

https://doi.org/10.29044/v10i2p32

Rezumat

Acest studiu este al șaptelea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a descoperirilor din seriile anterioare care au cercetat eficacitatea unui tratament de analiză tranzacțională ca la carte pentru depresie prin Designul hermeneutic de eficiență cu un singur caz. Abordăm problemele și dificultățile care au apărut în seriile de cazuri anterioare, cum ar fi: petrecerea timpului în formarea unui grup de oameni pentru a efectua analiza hermeneutică, organizarea implicării judecătorilor externi pentru a da o judecată finală și gestionarea inconsecvențelor dintre datele cantitative și calitative . Acest studiu sugerează o metodă simplificată pentru efectuarea analizei hermeneutice care necesită o singură persoană, menținându-și validitatea. Am integrat proiectarea hermeneutică cu metodologia pragmatică de evaluare a cazului pentru a urmări criteriile predefinite în analiza materialului calitativ. Mai mult, vă prezentăm o modalitate de a utiliza sistemul Scenariului pentru a detecta modificările simptomatologiei depresive și a personalității depresive. Am testat această abordare la HSCED în cazul ‘Margherita’, o femeie italiană, alba, de 56 de ani care a participat la 16 ședințe de psihoterapie prin analiză tranzacțională cu o terapeută albă italiană cu 5 ani de experiență clinică. Clientul a îndeplinit criteriile DSM-5 pentru tulburarea depresivă majoră moderată severă cu suferință anxioasă și criteriile SWAP 200 pentru trăsăturile tipurilor de personalitate depresive, dependente, evitante și ostile, cu un nivel ridicat de funcționare.

Volumul 10 Numărul 1 iunie 2019

Desconsiderarea persoanei, semnificației și motivului

© 2019 Stephen B Karpman, MD

https://doi.org/10.29044/v10i1p40

Rezumat

Există trei tipuri de desconsiderări la nivel social care pot interfera cu legătura și intimitatea în timpul construirii relației – Desconsiderarea persoanei, sensului și motivului. Acestea pot fi un blocaj în orice parteneriat de prietenie, familie, romantic sau de afaceri. Indivizii desconsideră la alții potențialul OK al cine sunt, a ceea ce spun și de ce spun acest lucru – și ceea ce ar putea fi. Aceleași desconsiderări ale valoarii personale, a potențialului și a speranței se vor aplica și intern în relația tranzacțională cu sine la nivel psihologic.

„Nu spune nimic ce nu poți diagrama.” Sistemul creativ de brainstorming al lui Eric Berne

© 2019 Stephen B Karpman, MD

https://doi.org/10.29044/v10i1p4

Rezumat

Aceasta este un articol despre invenția ideilor și despre protecția acestor idei, inclusiv exemple ale celor cinci reguli originale ale lui Berne despre invenții și despre modul în care acestea au fost utilizate cu succes de către adepții săi și de organizația internațională pe care a înființat-o pentru a proteja aceste idei.

Analiza dramei scenariului II

© 2019 Stephen B Karpman, MD

https://doi.org/10.29044/v10i1p21

Rezumat

Această lucrare completează articolul original “Script Drama Analysis” (Karpman, 1968) care a introdus pentru prima oară TRiunghiul Dramatic, Diagrama Rolurilor și Diagrama Locațiilor în literature AT despre script . La fel ca și articolul anterior, această lucrare de teorie a scenariului creează, de asemenea, „cât mai multe idei noi posibil” pentru a continua moștenirea lui Berne despre invenție prin brainstorming, așa cum și-a învățat adepții în seminariile săptămânale de marți seara „Think Tank” din San Francisco în anii 1960. (Karpman, 2014). Noile teorie a jocurilor și a scenariilor sunt țesute în combinații noi, pentru a deschide uși și pentru a inspira noi adaugiri la teoria de scenariului. Sunt incluse: a) 15 noi triunghiuri dramatice, inclusiv Palimpsest, Redecizie, Transfer, Freudian, Existențial, Miniscript, Biodinamic și Darwinian; b) O analiză a jocurilor de familie, incluzând Triunghiul Redeciziei copilului, Jocul Scenariului, Scena Scenariului, Imago-ul Scenei Scenariului și Analiza Familiei Disfuncționale; c) Două noi formule de scenariu pentru Payoff-ul Jocului de Script; d) Trei noi sisteme interne și externe pentruDriverul energiei scenariului; e) Trei noi sisteme de întărire a scriptului: Formula G a scenariului, Formula P3 a scenariului. și un Triunghiul Dramatic al Miniscriptului; f) Un nou instinct darwinian cu trei colțuri; g) Șase noi Continuum-uri existențiale; și h) Patru diagrame cu trei niveluri de predare a scenariului.

Volumul 9

Volumul 9 Numărul 2 decembrie 2018

Tratamentul TA al depresiei: un studiu hermeneutic cu un singur caz de proiectare a eficacității – Giorgio

© 2018 Enrico Benelli, Mario Augusto Procacci, Antonella Fornaro, Vincenzo Calvo, Stefania Mannarini, Arianna Palmieri și Mariavittoria Zanchetta

https://doi.org/10.29044/v9i2p3

Rezumat

Acest studiu este al patrulea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a descoperirilor din seriile anterioare care au cercetat eficacitatea unui tratament de analiză tranzacțională ca la carte pentru depresie prin Designul hermeneutic de eficiență cu un singur caz.

Terapeutul era un Italian, alb, cu 17 ani de experiență clinică, iar clientul, Giorgio, era un barbat Italian, alb, de 23 de ani, care a participat la șaisprezece sesiuni de psihoterapie cu analiză tranzacțională. Giorgio a îndeplinit criteriile DSM-5 pentru Tulburare depresivă majoră, tulburare depresivă persistentă, tulburare de panică, agorafobie și tulburare de personalitate dependentă. Tratamentul s-a concentrat atât pe remisia simptomelor și a conflictelor de la baza personalității dependente. Judecătorii au evaluat cazul ca un rezultat bun, mediat de munca asupra conflictelor de bază ale personalității, care a îmbunătățit rezultatul tratamentului și remisiunea simptomelor depresive. Acest studiu de caz sugerează că tratamentul clasic pentru depresie poate fi îmbunătățit prin luarea în considerare a conflictelor de la baza trăsăturilor sau tulburărilor de personalitate.

Tratamentul TA al depresiei: un studiu hermeneutic de proiectare a eficacității cu un singur caz – Sergio

© 2018 Enrico Benelli, Giulia Gentilesca, Désirée Boschetti, Cristina Piccirillo, Vincenzo Calvo, Stefania Mannarini, Arianna Palmieri & Mariavittoria Zanchetta

https://doi.org/10.29044/v9i2p23

Rezumat

Acest studiu este al cincilea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a descoperirilor din seriile anterioare care au cercetat eficacitatea unui tratament de analiză tranzacțională ca la carte pentru depresie prin Designul hermeneutic de eficiență cu un singur caz.

Terapeutul a fost o femeie italiană, alba, cu 5 ani de experiență clinică, iar clientul, Sergio, a fost un bărbat italian de 39 de ani, alb,  care a participat la șaisprezece sesiuni de psihoterapie cu analiză tranzacțională. Sergio a îndeplinit criteriile DSM5 pentru tulburarea depresivă persistentă (distimie) cu trăsături melancolice, tulburarea de stres posttraumatică (PTSD) cu trăsături de personalitate obsesivă. Tratamentul s-a axat pe permisiunea de a se bucura și pe autoprotecție. Concentrarea atât pe simptomele depresive, cât și pe trăsăturile obsesive a permis o remisie a distimiei sale la sfârșitul terapiei. Judecătorii au evaluat cazul ca un rezultat bun: simptomatologia depresivă și anxioasă s-a îmbunătățit clinic și fiabil pe parcursul terapiei și aceste îmbunătățiri au fost menținute la intalnirile ulterioare. Mai mult, clientul a raportat schimbări semnificative în interviul post-tratament și aceste modificări au fost atribuite direct terapiei.

Supervizarea in psihoterapie din perspectiva analizei tranzacționale

© 2018 Maria Regina Ferreira Da Silva

https://doi.org/10.29044/v9i2p81

Notă: Această lucrare a apărut inițial în portugheză sub numele de Supervisão em Psicoterapia na Perspectiva da Análise TransacionalREBAT XIV, august 2015, 108-119 și este reprodusă aici cu permisiunea amabilă a UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brasil. Acolo unde a fost posibil, citatele au fost ajustate pentru a reflecta publicațiile originale în limba engleză, în special pentru publicațiile AT.

Rezumat

Acest articol tratează supervizarea în psihologia clinică, care este distinctă de practica pedagogică în psihologie. Obiectivul este extinderea reflecției asupra supervizarii, rolul supervizorului și formarea psihoterapeuților din perspectiva supervizarii în metodologia analizei tranzacționale. Supervizarea se referă la un proces de dezvoltare profesională care trebuie să imbunatateasca abilitățile cursantului, să le dezvolte pe cele care le lipsesc și să  extindă potențialul acestuia pentru a obține succesul profesional, deoarece construcția cunoștințelor psihoterapeutice nu se limitează la conținutul teoretic și trebuie să includă pregătirea abilităților practice, postură și etică profesională.

Ritualurile ca promotori ai autonomiei

© 2018 Joana Henneman

https://doi.org/10.29044/v9i2p87

Notă: Această lucrare a apărut inițial în portugheză sub denumirea de Rituais como Fomentadores de AutonomiaREBAT XXIII, oct 2014, 69-80 și este reprodusă aici cu permisiunea amabilă a UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brasil. Acolo unde este posibil, citatele au fost ajustate pentru a reflecta publicațiile originale în limba engleză, în special pentru publicațiile AT.

Rezumat

Pentru Eric Berne, psihiatrul care a dezvoltat analiza tranzacțională, Ritualul este o formă de structurare a timpului care oferă mai putina recunoaștere în relații. Acest articol își propune să resemnifice conceptul, aducând înțelegerea că ritualizarea poate fi înțeleasă nu ca supunere la tiparele programate de tradiție și obiceiuri sociale, ci ca o acțiune care oferă un mediu care stimulează dezvoltarea autonomiei. Reflecțiile autorilor din domeniile antropologiei, psihologiei și sociologiei, inclusiv van Gennep, Terrin, Bell, Zoja, Tambiah și Turner sunt folosite pentru a ilustra și explica studiul ritualurilor ca practici pline de simbolism și semnificații. Prin Eliade și Bateson sunt luate în considerare noțiunile despre sacru și consacrare. Autonomia este denumită așa cum a perceput-o Berneca implicand capacitatea de conștientizare, intimitate și spontaneitate.

Autonomie sau dependență: lucrul cu simbioza terapeutică în relația non-psihotica terapeut -client

© 2018 Vitor A Merhy

https://doi.org/10.29044/v9i2p64

Notă: Această lucrare a apărut inițial în portugheză sub denumirea de Crescendo em direção à autonomia ou à dependência? -Trabalhando a simbiose na relação terapeuta-paciente não psicótico REBATXXII August 2013 9-34 și este reprodusă aici cu amabilitatea UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brasil.

Rezumat

Simbioza este un concept dezvoltat de Schiff și alții în munca ei cu clienți cu psihoze severe, cum ar fi schizofrenia. Prin acest articol, intenția noastră este de a propune o reflecție asupra aplicabilității sale cu clienții noștri non-psihotici, în cadrul practicii terapeutice. Prin revizuirea teoriei dezvoltării, de către autori cu un cadru teoretic de analiză tranzacțională, căutăm să stabilim posibilitățile a ceea ce se poate întâmpla în simbioza primară prin nerezolvarea sa, în fiecare perioadă de dezvoltare a ființei umane de la concepție până la faza adultă. În această simbioză primară, atunci când este nerezolvată, se va dezvolta formarea scriptului și a matricei diferitelor relații de dependență în viață. Rezolvarea acestui lucru prin simbioza terapeutică în relația terapeut-client duce la realizarea autonomiei lui Berne cu componentele sale de conștientizare, spontaneitate și intimitate.

Moartea și procesul de doliu: contribuții ale analizei tranzacționale

© 2018 Maria Clara Ramos Grochot

https://doi.org/10.29044/v9i2p72

Notă: Această lucrare a apărut inițial în portugheză sub denumirea de Morte e o Processo de Luto: Contribuições da Análise Transacional REBAT XXIII, Oct 2014, 81-98 și este reprodusă aici cu amabilitatea UNAT-BRASIL -União Nacional de Analistas Transacionais –Brasil. Acolo unde este posibil, citatele au fost ajustate pentru a reflecta publicațiile originale în limba engleză, în special pentru publicațiile AT. Nota editorului – rezumatul original tradus se referea la doliu – cuvântul portughez ‘luto’ se poate referi la jelire sau la doliu. Doliu este folosit aici de cele mai multe ori, deoarece are conotații mai largi în limba engleză.

Rezumat

Pierderea, moartea și doliul sunt situații care implică oameni în diferite momente ale vieții lor. Scopul acestui articol este de a prezenta o abordare a reacției psihice determinată de experiența cu moartea sau pierderea, analizând procesul de doliu, corelând descrierea celor cinci etape ale Kübler-Ross cu nivelurile de desconsiderare ale lui Schiff. Având în vedere că pierderea și moartea apar în viața oamenilor și sunt, în general, un factor de mare stres, explicăm etapele prin care trec cei în doliu pentru a crea procesul de doliu. Concluzionăm că lucrul cu procesul de doliu prin intervenții asupra desconsiderarilor și corelarea acestora cu fazele prin care se treceîn această perioadă, s-a dovedit util în depășirea problemelor din procesul terapeutic.

Volumul 9 Numărul 1 iunie 2018

Despre senzații, emoții și sentimente: o contribuție la baza teoretică a analizei tranzacționale

© 2018 Jane Maria Pancinha Costa

https://doi.org/10.29044/v9i1p43

Notă: Această lucrare a fost tradusă și este publicată aici cu permisiunea REBAT – Revista braziliană de analiză tranzacțională 21: 1, 2011 64-82

Rezumat

Acest articol intenționează să prezinte o nouă gândire și extinderea cunoașterii emoțiilor și sentimentelor în cadrul analizei tranzacționale, printr-un dialog între Eric Berne, Antonio Damasio și Humberto Maturana. De la Berne provine cadrul de referință al analizei tranzacționale și conceptul de bază al stărilor ego-ului. De la Damasio vine distincția dintre sentiment, emoție și dispoziție, precum și o înțelegere a organizării creierului. De la Maturana vine o înțelegere a importanței emoțiilor, în special a emoției iubirii, în procesul de evoluție umană. Din acest dialog se poate vedea fundamentul pentru cele cinci emoții primare la care se face referire în cadrul analizei tranzacționale: manie, frică, tristețe, bucurie și dragoste. În final, există o propunere de actualizare a conceptului de stări ale ego-ului în conformitate cu acel dialog.

Granițe psihologice și punți psihologice: o clasificare și aplicare a conceptelor analizei tranzacționale

© 2018 Julie Hay

https://doi.org/10.29044/v9i1p52

Rezumat

Invitată de pregătirea unei prezentări la un eveniment de învățare AT, Partea 1 a acestei lucrări oferă o revizuire în mare parte bazată pe AT, a referințelor la granițele psihologice, legate de un nou cadru propus pentru clasificarea acestor granițe la nivelurile persoanei (intrapersonal, personal ), oamenilor (interpersonal, familie, cartier), locului (regiune, țară, zonă, continent) și planetar (mediu, Pământ, Univers). Sunt descrise conceptele de AT considerate relevante pentru fiecare graniță. Comentariile despre granițele practicienilor duc spre partea 2, care se referă la punțile psihologice peste granițe, cum ar fi cele create prin supervizare și cadre de referință pentru creșterea gradului de conștientizare a proceselor inconștiente. Este inclusă o analiză critică a starii curente a AT in domeniului aplicarii granițelor, iar partea 2 se încheie cu un model care reprezintă o punte generală de contact.

Analiza fenomenologică interpretativă a experiențelor a patru persoane care raportează expunerea la agresiunea la locul de muncă în Marea Britanie

© 2018 Mary O’Neill & Denise Borland

https://doi.org/10.29044/v9i1p23

Rezumat

Sugerând că intimidarea este o dinamică toxică răspândită la locul de muncă modern, autorii analizează literature de specialitate in general, cea de cercetare și cea din domeniul  analizei tranzacționale pe această temă și concluzionează că există puține documente despre interacțiunea adversă asupra individului.Autorii descriu felul in care au efectuat o Analiză Fenomenologică Interpretative (IPA) a experiențelor a patru persoane care s-au auto-identificat și au fost, de asemenea, identificate operațional, utilizând o versiune modificată a Chestionarului de acte negative (NAQ-R), ca fiind agresate de un manager. în cadrul organizației in care lucrau. De asemenea, a fost utilizat un chestionar general despre experiențele de agresiune, urmat de interviuri. Au fost analizate transcrierile și au fost identificate trei teme și șapte subteme. Rezultatele sugerează că participanții au trait sentimente de mânie și lipsă de valoare, dar aceste sentimente au fost neexprimate și diminuate, dovadă fiind limbajul participanților și stilurile narative. Acest lucru este interpretat ca aceștia care își desconsideră experiența și impactul asupra sănătății lor. S-a constatat că participanții își percep managerul ca fiind critic și acuzator și că și-a pierdut încrederea în ei din cauza presupuselor încălcări ale granițelor. Participanții au perceput negativ organizația pentru că nu a reușit să îi susțină; aceasta a fost privită ca o susținere a comportamentelor negative. Temele rezultate sunt analizate folosind mai multe concepte AT, inclusiv desconsiderările, pozițiile de viață, jocuri psihologice, drivere, mini-script și script.

Starea eului ca agenț de auto-ucidere: un studiu de analiză a notei de sinucidere bazat pe egogramă în Rusia

© 2018 Dmitri I. Shustov, Olga D. Tuchina, Tatiana V. Agibalova, Nadezhda L. Zuykova

https://doi.org/10.29044/v9i1p5

Rezumat

Articolul prezintă concluziile analizei notelor de sinucidere bazate pe egogramă, analiză întreprinsă de trei experți (medici, PhDs, certificați în AT) pe un eșantion de 26 de persoane (36 note de sinucidere) din Ryazan, Rusia, în 2000 și 2017. rezultatele studiului implică faptul că activitatea intrapersonală presuicidă este destul de diversă în evoluție, și că poate varia între cei care se sinucid cu rezultate letale și cei care supraviețuiesc încercării lor de sinucidere. Sinuciderile letale au fost caracterizate prin niveluri ridicate de Adult și Copil Adaptat, în timp ce încercările de suicid non-letale au arătat o creștere aparentă a nivelurilor Copilului Adaptat și a ale Părintelui Normativ negativ. Autorii au dedus că indivizii sinucigași cu intenție letală serioasă ar putea menține niveluri moderate de Copil Adaptat (suferință) pentru a permite Adultului să acumuleze energia necesară pentru a efectua o tentativă fatală de sinucidere. În încercările de sinucidere, nivelurile ridicate ale Părintelui Normativ negativ care vizează pe celalalt relevant pot difuza energia necesară pentru finalizarea sinuciderii. Egogramele tentativelor de suicide au ilustrat natura manipulativă a tentativelor de suicid neletale, în timp ce la sinuciderile finalizate nu. Egogramele tentativelor de suicid non-letale si a suicidelor letale prin intoxicare au avut o distribuție similar a nivelurilor Starilor Eului, fapt cep oat reflecta efectul alcoolului care interferează cu activitatea sub-structurilor Parentale de protecție și întărește rolul Părintelui Normativ negativ care vizează fie sinele interior, fie pe ceilalți relevanți.

Tratamentul AT al depresiei: un studiu hermeneutic de proiectare a eficacității cu un singur caz – Beatrice

© 2018 Enrico Benelli, Francesca Vulpiani, Giorgio Cristiano Cavallero, Vincenzo Calvo, Stefania Mannarini, Arianna Palmieri și Mariavittoria Zanchetta

https://doi.org/10.29044/v9i2p42

Rezumat

Acest studiu este al șaselea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a descoperirilor din seriile anterioare care au cercetat eficacitatea unui tratament de analiză tranzacțională ca la carte pentru depresie prin Designul hermeneutic de eficiență cu un singur caz. Terapeutul era o femeie italiană, alba, cu 10 ani de experiență clinică, iar clienta, Beatrice, era o femeie italiană, alba, de 45 de ani, care a participat la șaisprezece sesiuni de psihoterapie prin analiză tranzacțională. Beatrice a îndeplinit criteriile DSM 5 pentru tulburarea depresivă majoră, suferința anxioasă, cu trăsături de personalitate dependente și histrionice. Judecătorii au evaluat cazul ca având un rezultat bun: simptomatologia depresivă și anxioasă s-a îmbunătățit clinic și fiabil pe parcursul terapiei și aceste îmbunătățiri au fost menținute pe toată durata intervalelor de follow-up. Mai mult, clientul a raportat schimbări semnificative în interviul post-tratament și aceste modificări au fost atribuite direct terapiei.

Volumul 8

Volumul 8 Ediția 2 iulie 2017

Dezvoltarea de către Asociația Germană de Analiză Tranzacțională a unui sistem de evaluare științifică a instruirii în Analiza Tranzacțională

© 2017 Norbert Nagel, Joachim König, Sebastian Ottmann și Annika Hahnle

https://doi.org/10.29044/V8I2P3

Rezumat

Autorii prezintă dezvoltarea și analiza statistică, realizată sub auspiciile Asociației germane de analiză tranzacțională (DGTA), a unui sistem de evaluare online a formării în analiză tranzacțională. Înțelegerea cercetării de evaluare este clarificată și sunt prezentate forma de introducere a datelor și fundamentarea acesteia în teoria analizei tranzacționale. Se pune accent pe dezvoltarea conceptului de competență, definirea categoriilor de competențe și reprezentarea bazelor unei teorii educaționale tranzacțional-analitice. Examinarea științifică a validității și fiabilității baremelor, procesul de cercetare cu pre-testare și re-testare și evaluarea datelor din sistemul de evaluare online sunt documentate pe larg. În concluzie, se susține că această evaluare DGTA online este unul dintre puținele instrumente de evaluare a predării orientate spre rezultate în țările vorbitoare de limbă germană, care îndeplinește criteriile de control științific și este publicat.

Analiza de către un terapeut a procesului: cicluri de rupere și reparații în psihoterapia relațională cu analiza tranzacțională pentru un client cu un stil de atașament ignorant: „Martha”

© 2017 Silvia Baba Neal

https://doi.org/10.29044/V8I2P24

Rezumat

Acest articol este o analiză făcută de un terapeut a procesului care a avut loc în timpul unui studiu sistematic de caz de psihoterapie cu „Martha”, o femeie client care prezenta depresie, anxietate, alexitimie și stil de atașament evitant / evitant. Este descrisă evaluarea, diagnosticarea clientului și direcția tratamentului, urmată de o prezentare detaliată a procesului terapeutic prin 12 ședințe și 2 interviuri post-terapie. Rezultatele echipei de analiză sunt rezumate, indicând sprijinul pentru identificarea problemelor de către terapeut în timpul procesului de terapie. O atenție deosebită este acordată de echipa de analiză la două puncte de rupere și reparare, evaluarea pragmatică confirmând faptul că luptele relaționale dintre terapeut și client păreau esențiale în generarea unei schimbări pozitive.

„Îmblânzirea” Juliei și stilul ei de atașament evitant

© 2017 Valérie Perret

https://doi.org/10.29044/V8I2P35

Rezumat

În acest studiu de caz, prezint aplicația modelului dezvoltat de Richard Erskine din „Self in Relationship” unui client pe care îl voi numi Julie. Descriu domeniile de contact deschise și închise pe care le-am observat la începutul lucrului cu ea. Apoi explic cum aduc această clientă într-o stare de trezire a domeniilor anesteziate printr-un acompaniament implicit și un contact deplin, respectând în același timp stilul ei de atașament evitant.

Rușinea, flagelul supervizării

© 2017 Valérie Perret#

https://doi.org/10.29044/V8I2P41

Cum construim rușinea?

Care este impactul ei in supervizare?

Cum se poate descurca cu ea ssupervizorul?

Motivația mea în scrierea acestui articol se naște din experiența mea personală cu rușinea. Mi-a inhibat gândirea, spontaneitatea, creativitatea și, prin urmare, mi-a limitat dezvoltarea personală și profesională. Eliberarea de ea mi-a permis să recuperez libertatea, energia și legitimitatea. Am câștigat competență profesională și asertivitate în cadrul practicii mele de supervizor.

Scopul meu în scrierea acestui articol este ca noi, ca supervizori, să reflectăm împreună asupra modului în care privim procesul rușinii în sesiunile noastre de supervizare.

MÄDER, MAYA (2017): AUTO EXPERIENȚĂ ÎN PSIHOTERAPIE: SEMNIFICAȚIA PENTRU A OBȚINE COMPETENȚĂ ÎN FORMAREA ÎN  PSIHOTERAPIE TRANSACȚIONALĂ

Carte recenzată de Günther Mohr

https://doi.org/10.29044/V8I2P49

Volumul 8 Număr 1 ianuarie 2017

Tratamentul AT al depresiei: un studiu hermeneutic de proiectare a eficacității cu un singur caz – „Caterina”

Enrico Benelli, Sara Filanti, Roberta Musso, Vincenzo Calvo, Stefania Mannarini, Arianna Palmieri și Mark Widdowson

https://doi.org/10.29044/V8I1P21

Rezumat

Acest studiu este al doilea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a constatărilor din două serii anterioare (Widdowson 2012a, 2012b, 2012c, 2013; Benelli, 2016a, 2016b, 2016c) care au investigat eficacitatea unui tratament “ca la carte” prin analiză tranzacțională pentru depresie prin proiectarea hermeneutică a unui singur caz. Terapeutul a fost o italiană, alba, cu 10 ani de experiență clinică, iar clienta, Caterina, a fost o femeie italiană, alba, de 28 de ani, care a participat la 16 sesiuni de psihoterapie prin analiză tranzacțională. Caterina a îndeplinit criteriile DSM-5 pentru tulburarea depresivă majoră cu tulburarea de anxietate generalizată. Concluzia judecătorilor a fost că acesta a fost un caz remarcabil cu rezultate bune: simptomele depresive au arătat o îmbunătățire clinică timpurie și fiabilă, menținută până la follow up la 6 luni, însoțită de reduceri ale simptomelor de anxietate, distress global și severitatea problemelor personale. Respectarea tratamentului “ca la carte” pentru depresie pare bună până la excelentă. În acest studiu de caz, tratamentul prin analiză tranzacțională pentru depresie și-a dovedit eficacitatea în tratarea tulburărilor depresive majore în comorbiditate cu tulburarea de anxietate.

Tratamentul AT al depresiei: un studiu hermeneutic de proiectare a eficacității unui singur caz – „Deborah”

Enrico Benelli, Maddalena Bergamaschi, Cristina Capoferri, Stefano Morena, Vincenzo Calvo, Stefania Mannarini, Arianna Palmieri, Mariavittoria Zanchetta & Mark Widdowson

https://doi.org/10.29044/V8I1P39

Rezumat

Acest studiu este al treilea dintr-o serie de șapte și aparține celei de-a doua replicări sistematice italiene a constatărilor din două serii anterioare (Widdowson 2012a, 2012b, 2012c, 2013; Benelli, 2016a, 2016b, 2016c) care au cercetat eficacitatea unui  tratament “ca la carte” prin analiză tranzacțională pentru depresie prin Proiectarea Hermeneutică cu Eficacitate Singur-Caz (HSCED). Depresia majoră și depresia sub prag sunt adesea în comorbiditate cu tulburări de anxietate în copilărie și adolescență și reprezintă un factor de risc pentru problemele continue de sănătate mintală la vârsta adultă. Terapeutul a fost o femeie italiană, alba, cu 15 ani de experiență clinică, iar clienta, Deborah, a fost o adolescentă italiană, alba, de 15 ani, care a participat la șaisprezece sesiuni de psihoterapie cu analiză tranzacțională. Concluzia judecătorilor a fost că acesta a fost un caz cu rezultate bune: simptomatologia depresivă și anxioasă s-a îmbunătățit clinic și fiabil pe parcursul tratamentului și aceste îmbunătățiri au fost menținute pe toată durata intervalelor de urmărire. Mai mult, clientul a raportat schimbări semnificative în interviul post-tratament și aceste modificări au fost atribuite direct terapiei. În acest studiu de caz, tratamentul “ca la carte” prin analiza tranzacțională  pentru depresie la vârsta adultă și-a demonstrat eficacitatea și în tratarea simptomelor depresive și de anxietate în adolescență

Volumul 7

IJTAR Volumul 7 Numărul 2 decembrie 2016

Impactul aplicării metodelor de redecizie în atelierele de coaching executiv asupra bunăstării psihologice: o evaluare cantitativă a eficacității.

© Mark Widdowson, Peter Theuns, Mil Rosseau și Rik Rosseau

https://doi.org/10.29044/V7I2P3

Rezumat

Cercetările anterioare au constatat că participanții la maratoanele de redecizie experimentează o creștere personală crescută și îmbunătățiri ale bunăstării psihologice (McNeel, 1982; Noriega-Gayol, 1997; Widdowson și Rosseau, 2014). În acest articol, autorii au efectuat o analiză cantitativă bazată pe utilizarea Scalelor Ryff de bunăstare psihologică pentru a determina dacă participanții (n = 49) la un maraton de redecizie de coaching executiv vor experimenta o creștere a bunăstării psihologice. Rezultatele arată îmbunătățiri semnificative statistic în bunăstarea psihologică în general și, în mod specific, în cadrul sub-scalelor autonomiei, stăpânirii mediului, creșterii personale și acceptării de sine, sugerând că atelierele bazate pe redecizie sunt eficiente pentru îmbunătățirea bunăstării psihologice subiective.

Combinații de injoncțiuni și tipuri de personalitate care determină forme de comportament autodistructiv la clienții dependenți de alcool: rezultatele unui studiu observațional rus

© Dmitri I. Șustov, Olga D. Tuchina, Serghei A. Novikov și Ilya A. Fedotov

https://doi.org/10.29044/V7I2P10

Rezumat

Acest studiu observațional, realizat în 2009-2012 cu 190 de pacienți ambulanți de sex masculin diagnosticați cu dependență de alcool și care au primit tratament psihoterapeutic în Ryazan, Rusia, a investigat dacă tiparele de comportamente autodistructive prezentate de subiecți au fost legate de tipurile lor de personalitate și care combinații de injoncțiuni s-au reflectat în principalele lor trăsături de personalitate.

Comportamentul autodistructiv a fost măsurat în conformitate cu cele 7 dimensiuni alcoolice de autodistrugere (ASD) (Shustov 2005); datele despre abuzul de alcool și ASD preferat au fost colectate printr-un interviu semi-structurat; tiparele de personalitate și funcționarea psihosocială au fost evaluate prin intermediul observației clinice, a interviului semi-structurat, a chestionarului de diagnosticare a personalității: versiunea 4+ (Hyler, 1994) (versiunea rusă) și a criteriilor ICD-10, cu excepția tulburării narcisiste diagnosticate conform DSM-IV ; 12 injoncțiuni au fost evaluate cu scala Drego Injunction Scale (Drego, 1994) (versiunea rusă).

Când s-au analizat corelațiile, s-a constatat că injoncțiunile au avut un impact semnificativ asupra scriptului alcoolic hamartic al clienților ambulatori dependenți de alcool pe următorul continuum: Nu fi, Nu gândi, Nu fi copil, Nu te încrede, nu simți, nu crește; tipurile de personalitate ale clienților au avut o relație directă cu tipare de injunție specifice. Tipurile de personalitate au mediat dimensiunile de autodistructivitatea alcoolică: Dimensiunea suicidă clasică fiind asociată cu trăsături de personalitate Borderline; Antisocial cu personalitatea antisocială; și profesional cu personalitate narcisistă.

O investigație care utilizează o abordare a studiului de caz asupra impactului asupra unei echipe de consiliere din Marea Britanie a unei restructurări organizaționale în cadrul unui serviciu de sprijin familial

© Gillian Robinson

https://doi.org/10.29044/V7I2P21

Rezumat

În urma unei restructurări organizaționale a unui hospice din Marea Britanie, autorul a folosit o abordare de studiu de caz pentru a investiga impactul acesteia asupra unei echipe de consilieri voluntari ai cărei membri a fost. Un număr mic de consilieri voluntari au completat un chestionar și au fost intervievați unii manageri și alți profesioniști și sunt prezentate rezumate ale răspunsurilor prin fiecare metodă. Rezultatele sunt analizate în termenii mai multor concepte de analiză tranzacțională, iar autorul concluzionează propunând ipoteza că impactul restructurării asupra consilierilor pare să fie paralel cu sentimentul de vulnerabilitate resimțit de clienții lor.

Multiplele Fațete ale Analizei Tranzacționale: o Analiză a Practicii și Identității Terapeuților AT în Marea Britanie

© Siobhan Gregory

https://doi.org/10.29044/V7I2P29

Rezumat

O metodă de analiză online a fost utilizată pe un eșantion de 99 de terapeuți care au absolvit cel puțin 4 ani de formare în psihoterapie cu analiza tranzacțională pentru a investiga mai mulți factori, inclusiv opiniile lor cu privire la cele mai mult și mai puțin practicate abordări de psihoterapie AT bazate pe „școlile”  clasică, Catexis, redecizie,integrativă, psihodinamică și relațională. Au fost, de asemenea, colectate informații demografice despre sex, vârstă, activitate terapeutică și asociații profesionale, iar analizaa explorat disponibilitatea subiecților de a-și diversifica cunoștințele despre alte terapii decât AT, cât de mult au integrat alte modalități terapeutice și angajamentul lor față de o identitate AT.

Analiza statistică a fost efectuată pe scaleleIdentitate  AT și Integrative Identity prezentate în cadrul sondajului, care s-au dovedit a avea o bună fiabilitate și consistență internă. Analiza statistică a rezultatelor a indicat faptul că participanții au prezentat niveluri semnificativ mai ridicate de identitate integrativă decât identitatea AT, deși nu a fost clar dacă aceasta se referă la abordarea integrativă AT sau la integrarea generală a diferitelor abordări. Obținerea calificării internaționale de AT ca analist tranzacțional certificat (psihoterapie) s-a dovedit a fi legată de angajamentul față de AT și angajamentul în comunitatea AT.

IJTAR Volumul 7 Numărul 1 iunie 2016

Tratamentul AT al depresiei: un studiu hermeneutic de proiectare a eficacității cu un singur caz – „Sara”

© 2016 Enrico Benelli, Barbara Revello, Cristina Piccirillo, Marco Mazzetti, Vincenzo Calvo, Arianna Palmieri, Marco Sambin și Mark Widdowson

https://doi.org/10.29044/V7I1P3

Rezumat

Acest studiu este primul dintr-o serie de trei și reprezintă o replicare sistematică italiană a descoperirilor anterioare din Marea Britanie (Widdowson 2012a, 2012b, 2012c, 2013) care au investigat eficacitatea unui tratament de analiză tranzacțională recent manualizat pentru depresie cu clienții britanici, utilizând Proiectarea Hermeneutică a eficienței unui singur caz (HSCED). Sunt descrise diferitele etape ale HSCED ca metodă de cercetare sistematică a studiului de caz, ca o metodă cvasi-judiciară pentru a cerne dovezile cazurilor în care cercetătorii construiesc argumente opuse în jurul dovezilor cantitative și calitative din surse multiple, iar evaluatorii le evaluează pentru și împotriva propunerilor pentru a concluziona dacă clientul sa schimbat substanțial pe parcursul terapiei și dacă rezultatul a fost atribuit terapiei. Terapeutul în acest caz a fost o femeie italiană, albă, cu o experiență clinică de 10 ani, iar clienta, Sara, a fost o femeie italiană, albă de 62 de ani, cu depresie moderată și trei dolii recente, care a participat la șaisprezece sesiuni de terapie prin analiză tranzacțională. Diagnosticul se bazează pe noile criterii DSM-5 care permit diferențierea între depresie și doliu. Concluzia evaluatorilor a fost că acesta a fost un caz cu rezultate bune: clientul s-a îmbunătățit devreme pe parcursul terapiei, a raportat experiența pozitivă a terapiei și a menținut îmbunătățirea la sfârșitul urmăririi în timp.

Tratamentul AT al depresiei: un studiu hermeneutic de proiectare a eficacității unui singur caz – „Penelope”

© 2016 Enrico Benelli, Francesco Scottà, Serena Barreca, Arianna Palmieri, Vincenzo Calvo, Guido de Rénoche, Stefano Colussi, Marco Sambin și Mark Widdowson

https://doi.org/10.29044/V7I1P19

Rezumat

Acest studiu este al doilea dintr-o serie de trei și reprezintă o replicare italiană a unei serii de cazuri anterioare din Regatul Unit (Widdowson 2012a, 2012b, 2012c, 2013) care a investigat eficacitatea unui tratament prin analiză tranzacțională recent manualizat pentru depresie cu clienții britanici, folosind designul de eficiență cu caz unic hermeneutic (HSCED). Sunt descrise diferitele etape ale HSCED ca metodă de cercetare sistematică a studiului de caz, ca o metodă cvasi-judiciară pentru a cerne dovezile cazurilor în care cercetătorii construiesc argumente opuse în jurul mai multor surse de dovezi cantitative și calitative, iar evaluatorii le evaluează pentru a concluziona dacă clientul s-a schimbat substanțial pe parcursul terapiei și dacă rezultatul poate fi atribuibil terapiei. Terapeutul în acest caz a fost un bărbat italian alb în al treilea an de pregătire pentru a deveni psihoterapeut, iar clientul, Penelope, a fost o italiană albă de 45 de ani, cu depresie ușoară și anxietate. Concluzia evaluatorilor a fost că acesta a fost un caz cu rezultate mixte: clientul a îmbunătățit unele aspecte ale problemelor sale, fără a obține o remisiune completă și stabilă. Interesant este faptul că acest caz prezintă o corelație minimă între indicii empirici și indici ai depresiei și anxietății și răspunsurile la chestionarele auto-raportate, ridicând problema validității măsurilor de auto-raportare cu tipologia specifică a clientului.

Tratamentul AT al depresiei: un studiu hermeneutic de proiectare a eficacității cu un singur caz – „Luisa”

© 2016 Enrico Benelli, Desiree Boschetti, Cristina Piccirillo, Laura Quagliotti, Vincenzo Calvo, Arianna Palmieri, Marco Sambin & Mark Widdowson

https://doi.org/10.29044/V7I1P35

Rezumat

Acest studiu este al treilea dintr-o serie de trei și reprezintă o replicare sistematică italiană a descoperirilor anterioare din Marea Britanie (Widdowson 2012a, 2012b, 2012c, 2013) care au investigat eficacitatea unui tratament de analiză tranzacțională recent manualizat pentru depresie cu clienții britanici, utilizând Proiectarea Hermeneutică a eficienței unui singur caz (HSCED). Sunt descrise diferitele etape ale HSCED ca metodă de cercetare sistematică a studiului de caz, ca o metodă cvasi-judiciară pentru a cernea dovezile cazurilor în care cercetătorii construiesc argumente opuse în jurul dovezilor surse multiple cantitative și calitative, iar evaluatorii le evaluează pentru și împotriva propunerilor pentru a concluziona dacă clientul sa schimbat substanțial pe parcursul terapiei și că rezultatul a fost atribuit terapiei. Terapeutul în acest caz a fost o femeie italiană, albă cu 10 ani de experiență clinică, iar clienta, Luisa, a fost o femeie italiană, albă de 65 de ani, care a participat la șaisprezece sesiuni de terapie AT. Luisa a îndeplinit criteriile DSM-5 pentru tulburarea severă de ajustare, cu depresie moderată și umor și anxietate deviată mixte, pentru care a luat medicamente și tratamente homeopate de peste un an. Concluzia evaluatorilor a fost că acesta a fost un caz cu rezultate bune: clientul s-a îmbunătățit pe parcursul terapiei, a raportat o experiență pozitivă a terapiei și a menținut această îmbunătățire la sfârșitul urmăririi în timp.

Volumul 6

IJTAR Volumul 6 Numărul 2 august 2015

Cercetarea rezultatelor profesionale pentru psihoterapeuții formați la un centru de psihoterapie și analiza tranzacționala din Italia

© 2015 Ugo De Ambrogio și Carla Dessi

https://doi.org/10.29044/V6I2P3

Rezumat

Autorii au elaborat un chestionar și au analizat rezultatele profesionale pentru 98 de foști studenți care au finalizat cursuri de psihoterapie și analiza tranzacționala, recunoscute de Ministerul italian al Universității și Cercetării, în ultimii 15 ani la Centrul de Psihologie și Analiză Tranzacțională din Milano. Rezultatele statistice au fost discutate cu alții, iar factorii analizați au inclus modul în care studentii s-au descurcat în lumea muncii și rezultatele pozitive și elementele critice ale aplicării analizei tranzacționale în psihoterapie. Faptele despre viața profesională apar în termeni de identitate recunoscută, atenție etică și satisfacție cu aplicarea instrumentelor învățate. Flexibilitatea în a face față stimulilor și problemelor întâlnite în practica profesională și dorința de a avea un schimb cu colegii și între diferite modele teoretice sunt, de asemenea, identificate.

Două proiecte de cercetare empirică privind impactul predării conceptului de driver copiilor preșcolari din Italia

© 2015 Cesare Fregola

https://doi.org/10.29044/V6I2P19

Rezumat

Profesorii studenți din anul al patrulea la un curs de licență la Universitatea Roma Tre au fost supervizați în timp ce efectuau cercetări empirice pentru a introduce analiza tranzacțională la copiii din școala primară, cu scopul de a-și dezvolta propria auto-eficacitate și autonomie, demonstrând în același timp că predarea driverelor (Kahler 1975 ) către copii a dus la dezvoltarea progresivă pentru acei copii ai capacităților metacognitive și a conștiinței de sine necesare pentru a lua propriile decizii cu privire la alegerile comportamentale. Limitele grupurilor de eșantioane mici sunt recunoscute, precum și faptul că supervizarea a venit de la autori a căror activitate anterioară a oferit baza chestionarelor proiectate și utilizate de studenți.

O explorare aprofundată a experienței și a capacitatii de a da sens psihoterapeuților analisti tranzacționali care lucrează cu clienții care prezintă dependență de Internet

© 2015 Matthew Shorrock

https://doi.org/10.29044/V6I2P31

Rezumat

Patru psihoterapeuți de analiză tranzacțională acreditați la nivel internațional au realizat interviuri semi-structurate one-to-one care le-au explorat experiențele și capacitatea de a da sens la dependența de Internet (IA). Analiza fenomenologică interpretativă a dat patru concepte de ordin superior: complexitatea IA; factori etiologici și predispozanți; funcțiile și caracteristicile IA; și factori de tratament. Sunt prezentate implicații practice și teoretice pentru cercetări viitoare, supervizere clinică, tratament, programe psiho-educaționale și politice. Dintre principalele constatări emergente, Internetul a fost înțeles de participanți ca un canal sau mediu pentru dependență, având în vedere o prevalență ridicată a unei „tulburări” subiacente. De asemenea, s-a constatat că participanții credeau în existența rădăcinilor etiologice ale copilăriei care stau la baza comorbidității cu IA; că dificultățile de atașament din copilărie predispun adesea ca unii indivizi să dezvolte probleme legate de singurătate, stima de sine scăzută, control, pierdere, instabilitate și disonanță cognitivă mai târziu în viață; și că există o relație între depresie, stima de sine scăzută și escapism ca factori care contribuie. Se concluzionează că profesioniștii ar beneficia de instruiri specifice privind dificultățile de atașament din copilărie, în timp ce integrarea unei abordări psihodinamice sau conștientizarea proceselor de transfer, ar putea spori eficacitatea tratamentului și ar ajuta la protejarea atât a clienților, cât și a terapeuților de intervențiile contraterapeutice.

Nota editorului: Această lucrare prezintă un sinopsis al unei teze prezentate ca parte a unui doctorat profesional în psihologie de consiliere; după publicarea acestei lucrări, teza completă, în limba engleză, a fost pusă la dispoziție pe site-ul suplimentar asociat acestui jurnal: www.TAresearch.org

IJTAR Volumul 6 Numărul 1 martie 2015

Un proiect de cercetare-acțiune care vizează creșterea conștiinței sociale a femeilor care participă la psihoterapie de grup prin analiză tranzacțională în Brazilia

© 2015 Jane Maria Pancinha Costa

https://doi.org/10.29044/V6I1P3

Rezumat

Pe baza conștientizării materialului lui Gramsci (1978, 1982) asupra hegemoniei, a lui Freire (1979a, 1979b) despre contactul cooperativ și al lui Steiner (1975) despre psihiatria radicală, metodologia de cercetare a acțiunii a fost utilizată de cercetător, care era și psihoterapeut, cu 12 femei care frecventează două grupuri săptămânale de psihoterapie în curs de desfășurare în Brazilia pentru a-și crește conștiința socială a opresiunii bazate pe oprimarea culturală a femeilor, în special în ceea ce privește munca; să aplice analiza scriptului ca o intervenție terapeutică în cadrul grupurilor; și să faciliteze recunoașterea de către femei a beneficiilor contactului cooperativ atunci când încearcă să se elibereze de opresiune. Au fost realizate interviuri structurate individuale, iar datele din acestea au fost discutate în cadrul grupurilor, conducând la dezvoltarea unui model care conține 6 niveluri de conștiință a opresiunii. Sunt oferite exemple de opresiune identificate de femei, doar 17% fiind legate direct de discriminarea sexuală la locul de muncă. Deși cercetarea a fost efectuată acum mulți ani (1987-1989), se arată că există încă probleme și metodologia cercetării ar putea fi folosită în mod util în altă parte.

Integrarea psihodramei și a metodei analizei tranzacționale în munca psihoeducațională cu copii de vârstă școlară din Rusia

© 2015 Marina Solomonovna Sokovnina și Viktor Nikolayevich Aleshin

https://doi.org/10.29044/V6I1P15

Rezumat

Începând cu o comparație a conceptelor și metodelor psihodramei și analizei tranzacționale, autorii identifică similitudini și își prezintă experiențele proprii de combinare a acestor abordări pentru a desfășura ateliere de lucru pentru elevii din clasa a V-a (11-12 ani) în cadrul sistemului educațional rus. Ei oferă justificarea lor pentru această lucrare, detalii despre conținutul instruirii și un exemplu al activității studenților sub forma unui acord privind cooperarea dintre studenți și profesori. Autorii oferă o analiză a emoțiilor raportate în timpul lecțiilor pentru 78 de elevi, comparativ cu 38 în cadrul grupurilor de control, arătând emoții pozitive crescute și emoții negative scăzute pentru cei din lecțiile de analiză tranzacțională / psihodramă. Ei concluzionează că metoda de joc de rol utilizată a fost mai eficientă decât metodele educaționale tradiționale din Rusia pentru dezvoltarea autonomiei, motivației și implicării elevilor.

O investigație asupra factorilor care influențează experiențele percepute și rezultatele pentru studenții care se formează în psihoterapie cu analiză tranzacțională în Marea Britanie și SUA

© 2015 Cathy McQuaid

https://doi.org/10.29044/V6I1P28

Rezumat

Analiza fenomenologică interpretativă (IPA) (Smith, 1995) a fost aplicată datelor de la 21 din 50 de participanți care și-au împărtășit experiențele de formare în timpul interviurilor semi-structurate. Subiecții au fost aleși dintre cursanti și formatori din SUA și Marea Britanie, pentru a include „generații”, de la cei instruiți de către inițiatorul analizei tranzacționale, dr. Eric Berne, până la psihoterapeuții calificați recent in analiza tranzacțională, inclusiv unii care au încetat pregătirea înainte de a se califica.

Rezultatele sugerează că formarea în psihoterapie AT este experimentată de unii ca o experiență transformatoare, îmbunătățitoare a vieții și reparatoare care culminează cu o carieră satisfăcătoare și plină de satisfacții, în timp ce pentru alții este percepută ca o experiență abuzivă, punitivă, aducând deziluzie, dezamăgire și nemulțumire. Principalii factori care au contribuit au fost sistemele de convingeri personale ale studenților, motivațiile pentru desfășurarea instruirii și relațiile cu formatorul, colegii și profesia în ansamblu.

Analiza temelor a sugerat că anxietățile ulterioare ridicate de participanți au vizat lipsa de informații, neconcordanțele în formarea oferită de diferite instituții, motivele pentru care cursanții au intrat în cursuri de formare și motivele pentru care aceștia sunt acceptați de catre formatori, precum și necesitățile semnificative de timp și resurse ale instruirii. Articolul include recomandări menite să facă experiența de formare una care susține principiile și valorile filosofice de bază ale AT și promovează, dezvoltă și îmbunătățește formarea în psihoterapie AT.

Un studiu pilot pentru a investiga și analiza componentele scriptului persoanelor spitalizate din Ucraina diagnosticate cu sub-tipul paranoic de schizofrenie

© 2015 Ganna Golovan

https://doi.org/10.29044/V6I1P54

Rezumat

Pe baza identificării Organizației Mondiale a Sănătății (2014a), lipsa intervențiilor psihosociale pentru c. 24 de milioane de oameni din întreaga lume care suferă de schizofrenie și o lipsă corespunzătoare a literaturii relevante de analiză tranzacțională, autorul a continuat să efectueze un studiu pilot cu 27 de participanți din Ucraina, care au fost spitalizați și diagnosticați de psihiatri ca sub-tipul paranoic al schizofreniei. Au fost folosite patru chestionare în limba rusă: Chestionarul  starilor interne ale eului  (Hay, 1996), Chestionarul driver(Cox, 2001), Chestionarul punctelor critice de dezvoltare (Gusakovski, 2000 bazat pe Bradshaw, 1991) și Chestionarul scurt al scriptului (Stewart, 1999), acesta din urmă însoțit de un interviu clinic în timpul căruia au fost făcute diagnostice ale altor elemente AT. Se constată limitări în ceea ce privește chestionarele nevalidate și validitatea statistică, dar studiul este prezentat, iar copii ale chestionarelor în limba engleză sunt publicate cu permisiunea autorilor, pentru a încuraja cercetările suplimentare în acest domeniu neglijat până acum.

Reducerea stresului și burnout-ului profesorilor în școlile secundare cu risc ridicat din Africa de Sud utilizând analiza tranzacțională

© 2015 Sharon Mary Johnson

https://doi.org/10.29044/V6I1P70

Rezumat

Unul dintre numeroasele articole care rezultă din cercetările doctorale, această lucrare se concentrează pe rezultatele aplicării analizei tranzacționale ca una dintre cele trei abordări pentru reducerea stresului și bunrnout-ului pentru profesorii din școlile secundare cu risc ridicat din zonele “gangland” din Cape Flats, Western Cape , Africa de Sud. Celelalte abordări au fost Exercițiile de eliberare a traumei (TRE) și Psihologia transpersonală (TP), iar articolele conexe despre acestea și despre elementele de analiză statistică cantitativă ale acestei cercetări sunt prezentate în altă parte.

Un total de 43 de profesori din trei școli diferite au participat la o intervenție săptămânală timp de 10 săptămâni timp de o oră și jumătate (15 ore în total) la școala lor ca parte a dezvoltării personalului, cu un grup de control de 20 de profesori la a patra şcoală. Sunt prezentate analiza calitativa a codificării chestionarului de intervenție TA și analiza tematică post-intervenție a focus-grupului prin studiului metodelor mixte. Analiza codificarii s-a axat pe instrumentele intra și interindividuale care au afectat profesorii și s-a constatat că AT a generat conștientizare de sine, instrumente de auto-ajutor și o conexiune puternică cu grup. Analiza tematică a oferit o perspectivă asupra răspunsurilor fizice, emoționale și cognitive la intervențiile de stres și burnout la nivelurile individuale, interpersonale și organizaționale și a relevat noi perspective asupra competenței clasei, profesorii asumându-și mai multă responsabilitate pentru disciplină în clasă.

Studiul a oferit informații despre bunăstarea și copingul educatorilor care supraviețuiesc în aceste contexte provocatoare și se propune ca abordările TRE, TP și AT să poată fi încorporate și, eventual, combinate, în moduri integratoare și eclectice de a face față provocărilor psihologice complexe. de stres și reducerea burnout-ului în medii traumatice.

Volumul 5

IJTAR Volumul 5 Numărul 2 iulie 2014

O investigație cu privire la nevoile de sprijin ale bărbaților parteneri ai femeilor alcoolice din Elveția

© 2014 Bea Schild

https://doi.org/10.29044/V5I2P17

Rezumat

Acest studiu exploratoriu prezintă analiza interviurilor narative cu trei subiecți efectuate în Elveția în 2009 pentru a explora nevoile de sprijin ale bărbaților parteneri de femei alcoolice. Concepte diferite despre stilurile de coping sunt introduse și interpretate în lumina mai multor concept ale analizei tranzacționale și a altor abordari. Conținutul interviurilor a fost clasificat în funcție de analiza de structurare și tipificare. Rezultatele indică faptul că principalele nevoi de sprijin se referă la probleme de parteneriat și abilitatea de a fi părinți, la imaginea dependenței în societate și la probleme financiare și administrative și, prin urmare, sunt diferite de factorii de stres identificați de alți cercetători pentru partenerele de sex feminin ale alcoolicilor de sex masculin și de la nevoile de sprijin ale apropiaților bolnavilor mintali.

Provocări în dezvoltarea evaluării rezultatelor de rutină în diferite setări de practică și culturi: o anchetă naturalistă în Spania și Marea Britanie

© 2014 Biljana van Rijn, Ciara Wild, Adina Dumitru

https://doi.org/10.29044/V5I2P28

Rezumat

O evaluare sesională naturalistă a rezultatelor de rutină ale psihoterapiei dintr-o serie de orientări teoretice, inclusiv analiza tranzacțională, folosind măsuri standardizate pentru depresie, anxietate, distress general și alianță de lucru, a fost efectuată în cadrul intervențiilor de terapie finalizate de 113 terapeuți cu 263 de clienți din cadrul unei instituții academice din în Marea Britanie și în toate etapele terapiei de către 10 terapeuți cu 26 de clienți în trei clinici independente din Spania. Rezultatele din ambele țări au demonstrat câștiguri clinice, dar sa constatat că o astfel de metodologie de evaluare a fost aplicată mai ușor în cadrul unui institut de instruire decât în ​​practica privată; de asemenea, părea să se potrivească mai bine climatului profesional de evaluare din Marea Britanie. Se fac sugestii cu privire la introducerea unei astfel de cercetări în viitor.

Rezultate cantitative și calitative ale psihoterapiei prin analiza tranzacționala la veterani ai forțelor armate masculine din Marea Britanie care prezintă tulburări de stres post-traumatic

© 2014 David Harford și Mark Widdowson

https://doi.org/10.29044/V5I2P35

Rezumat

Această lucrare prezintă concluziile unui proiect de cercetare de doi ani desfășurat într-un cadru de caritate rezidențial din Marea Britanie, examinând rezultatele clinice ale psihoterapiei AT în rândul a 15 militari veterani bărbați care prezintă PTSD sever (tulburare de stres post-traumatic) și alte forme de tulburari comorbide. Rezultatele au fost măsurate pentru tratamentul de analiză tranzacțională (AT) pe termen scurt (24 de sesiuni) și pe termen lung (52 de sesiuni) utilizând chestionareleCORE-OM cantitativă (Evans, Mellor-Clark, Margison, Barkham, McGrath, Connell și Audin, 2000) , PHQ-9 (Kroenke, Spitzer & Williams, 2001) și GAD-7 (Spitzer, Kroenke, Williams & Löwe, 2006) și interviul de schimbare calitativa (Elliott, Slatick și Urman, 2001, așa cum este citat în Frommer & Rennie , 2001). Rezultatele cantitative arată că schimbarea fiabilă pozitivă asupra distresului general, depresiei și anxietății a avut loc atât în ​​grupurile de tratament pe termen scurt, cât și pe termen lung, cu unii clienți realizand schimbări semnificative din punct de vedere clinic în aceste măsuri. Rezultatele calitative care rezultă din analiza tematică (Braun și Clarke, 2006) indică faptul că un spectru larg de factori ai terapeuțului și factori ai procesului psihoterapeutic în cadrul terapiei AT f au fost benefici pentru acest grup de clienți. Influența negativă a unui număr de factori psihosociali asupra bunăstării veteranilor este, de asemenea, discutată pe baza datelor numerice și a răspunsurilor la interviu. În general, aceste rezultate sugerează că psihoterapia AT poate fi eficientă în tratamentul PTSD în rândul veteranilor de razboi.

Psihoterapie prin analiză tranzacțională pentru un caz de anxietate și depresie combinate: un studiu de caz judecat pragmatic – „Alastair”

© 2014 Mark Widdowson

https://doi.org/10.29044/V5I2P66

Rezumat

Folosind o metodă originală de evaluare a cazurilor, care a implicat un panel de analiză de peste 80 de psihologi italieni și a inclus o evaluare a cazurilor de către nespecialiști, autorul a investigat eficacitatea psihoterapiei prin analiza tranzacționala pentru un caz de anxietate și depresie combinate cu un bărbat britanic alb de 39 de ani care a participat la 14 sesiuni săptămânale. CORE-OM (Evans, Mellor-Clark, Margison, Barkham, Audin, Connell și McGrath, 2000), PHQ-9 (Kroenke, Spitzer & Williams, 2001), GAD-7) Spitzer, Kroenke, Williams și Löwe, 2006, Hamilton Rating Scale for Depression (Hamilton, 1980) au fost utilizate pentru screening și, de asemenea, pentru măsurarea rezultatelor, împreună cu Session Rating Scale (SRS v.3.0) (Duncan, Miller, Sparks, Claud, Reynolds, Brown și Johnson, 2003) și Comparative Scala procesului de psihoterapie (CPPS) (Hilsenroth, Blagys, Ackerman, Bonge și Blais, 2005), în cadrul unei metode generale de studiu de caz. Concluzia comisiei de analiză și a evaluatorului nespecialist a fost în unanimitate că acesta a fost un caz cu un rezultat bun și că schimbările clientului au fost ca rezultat direct al terapiei. Cercetările anterioare  prin studii de caz au demonstrat că AT este eficientă pentru depresie, iar acest caz oferă dovezi fundamentale pentru eficacitatea AT pentru depresie cu anxietate comorbidă.

IJTAR Volumul 5 Numărul 1 martie 2014

O analiză a stilurilor de lucru în diferite profesii din Rusia

© 2014 Dmitry Kasyanov

https://doi.org/10.29044/V5I1P9

Rezumat

Un eșantion de conveniență de 861 de persoane (451 femei, 410 bărbați) care lucrează într-o serie de organizații și profesii din Rusia au completat o traducere în limba rusă a chestionarului privind stilurile de lucru (Hay 1992). Analiza statistică a indicat o discriminare adecvată între stiluri și a fost posibil să se creeze tabele de norme pe baza eșantionului complet. Sunt prezentate modele medii pentru fiecare dintre cele 15 ocupații, inclusiv ingineri, tehnologia informației, relații publice, secretariat, vânzări, contabilitate, economiști și roluri de resurse umane. Se poate observa că stilul Be Perfect predomină în fiecare tipar ocupațional, cu Please People foarte apropiat în majoritatea și Hurry Up mai puțin evidentă în majoritatea.

Aplicarea Terapiei de Redecizie în Atelierele de Coaching Executiv: Partea 1 – Atelierul

© 2014 Mil Rosseau, Rik Rosseau și Mark Widdowson

https://doi.org/10.29044/V5I1P15

Rezumat

Prima dintr-o serie de trei, această lucrare descrie modul în care abordarea redeciziei (Goulding & Goulding 1979) a fost aplicată de-a lungul mai multor ani în cadrul atelierelor de coaching executiv la nivel internațional. Este abordată controversa potențială cu privire la utilizarea unei abordări terapeutice într-un context de afaceri, sunt descrise profilurile participanților și caracteristicile de leadership, se ia în considerare impactul mediului grupului, iar legăturile dintre lucrul la „probleme” și etapele de vindecare ale lui Berne (1961) sunt explicate. Etapele de lucru sunt legate de cele descrise de Goulding & Goulding (1979) și completate cu materiale de la McNeel (1999-2000) și Allen & Allen (2002). Această lucrare descrie intervențiile care sunt evaluate calitativ de Widdowson & Rosseau (2014) și care vor fi evaluate în continuare cantitativ în viitor.

Aplicarea terapiei de redecizie în atelierele de coaching executiv: partea 2 – O explorare calitativă a modificărilor participanților

© 2014 Mark Widdowson și Mil Rosseau

https://doi.org/10.29044/V5I1P19

Rezumat

Aceasta este a doua lucrare din trei și descrie o investigație asupra modului în care coaching-ul executiv ca un domeniu în creștere al dezvoltării organizaționale se poate baza pe teoria și metodele analizei tranzacționale. Doisprezece participanți care au participat la un atelier de coaching bazat pe abordarea terapiei de redecizie a lui Goulding & Goulding (1979) au completat un chestionar de follow-up referitor la schimbare  adaptat de primul autor din materialul lui Elliott și colab (2001), iar răspunsurile au fost analizate folosind analiza tematică (Braun & Clarke 2006). Participanții au raportat că au experimentat o gamă largă de experiențe de creștere personală, schimbări interpersonale pozitive și creștere în abilitățile lor de afaceri, manageriale și de leadership, ca urmare a participării la atelierele de lucru. Limitele sunt descrise, inclusiv posibilul impact transferențial al dorinței de a mulțumi facilitatorul atelierului. Rezultatele analizei tematice sugerează că o astfel de abordare poate oferi un cadru eficient pentru atelierele de coaching executiv.